Let’s travel together.

12 tündérszép kastély a világon

A leghíresebb kastélyok valószínűleg azok közül kerülnek ki, amik mögött legendák, mítoszok állnak. Jól ismert példa erre Artúr Király Camelot-ja és Csipkerózsika, vagy Hamupipőke mesevára, amik a világ számos vidámparkjában is felbukkannak. Most csak a valódi kastélyokat vesszük sorra, de a listánkon szereplő épületek is varázslatosak, legtöbbjének pedig saját “meséje” is van.

1. Qasr Kharana

Qasr Kharana egyike a legismertebb sivatagi váraknak, ami jelenleg a mai Kelet-Jordániában található. Valamikor a 8. század előtt épült és az egyik legkoraibb példája a régió iszlám stílusú építészetének. Minimális víztartaléka arra enged következtetni, hogy Qasr Kharana-t csupán átmenetileg használták és léteznek még egyéb elméletek is a vár funkciójával kapcsolatban, minthogy erőd lehetett-e, vagy beduin találkozóhely.

2. Conwy vára

Conwy várát I. Edward király második Észak Wales-i hadjárata során építették 1283 és 1289 között. Hat évvel később a kastélyt ostrom alá helyezte az utolsó élő őslakos Wales-i herceg. Az ostrom több hónapig tartott és erősen leapadtak a készletek, ennek ellenére sem a várat, sem a várost nem tudták elfoglalni. Becslések szerint a vár és a város védelmének teljes költsége 15,000 angol font volt, ez 2009-es árfolyamon 162 milliónak felelne meg. Az akkor Wales-ben felépített várak összköltsége 60,000 font volt. Edward Wales-i hadjáratainak és helyi várépítéseinek költsége 333,000 font, ami az éves bevételének a tízszerese.

3. Bran vára

A Romániában található Bran várára gyakran hivatkoznak úgy, mint „Drakula várára”, habár Vlad Tepes sosem nevezte otthonának a kastélyt. Először 1378-ban használták a várat az Ottomán Birodalom elleni védekezésben. Később vámhelyként funkcionált, mivel egy hegyi szorosnál található Erdély és Havasalföld között. Miközben Vlad Tepes, a történelmi alak akiről Bram Stoker mintázta regényének címszereplőjét, nem lakott a várban, a tömlöcében eltöltött két napot, míg a törökök uralták Erdélyt.

4. Heidelberg kastély

A kastély egy domboldal északi oldalán található és teljes mértékben uralja a német város Heidelberg régi városközpontját. A kastély romjai a legfontosabb reneszánsz építmények az Alpoktól északra. 13. századi megépítése óta hosszú és viharos történelmet tudhat magának. A 30 éves háború alatt teljesen elpusztították, majd később a franciák is a 17. században, 1764-ben villám csapott belé, és még a köveit is elhordták Heidelberg új házaihoz. Minden egyes újjáépítés, minden egyes új építészeti stílus hozzáadott a kastély vonzerejéhez.

5. Chateau du Haut-Koenigsbourg

A Chateau du Haut-Koenigsbourg Franciaországban található a Vosges hegység egyik dombján, amivel az Elszászi Alföldre néz. Uralkodója folyamatosan változott a középkortól egészen a 30 éves háborúig, amikor svéd katonák kifosztották és felégették egy 52 napig tartó ostrom után. Ezután évszázadokig nem használták és benőtte az erdő. 1899-ben II. Vilmos német császárnak adományozták és újjáépítették a 30 éves háború előtti formájában. Amikor a franciák visszakapták a kastélyt az I. Világháború után, divatosnak számított gúnyosan mosolyogni a várra a császárhoz való kötődése miatt. Sokan nem tartották többnek, mint mesevárnak.

6. Chateau de Chillon

A Genfi tó partja és az Alpok között gyönyörű környezetben elhelyezkedve, a Chateau de Chillon Svájc leglátogatottabb történelmi emlékműve. A vár 100 különálló épületet tartalmaz, ami mostanra mind egybeépítettek és egy egészet alkot. A 12. század közepe óta a Savoy-grófok otthona, és a 13. században nagymértékben kibővítették. Sosem vették ostrom alá, mégis sokszor cserélt gazdát különböző szerződések miatt.

7. Matsumoto kastély

A 16. században épült Matsumoto kastélyt Japán egyik leghíresebb váraként tartják számon. Síksági vár, azaz nem dombra épült, vagy folyók mellé, vagy közé, hanem lapos földre. A vár védelme komplett védelemmel rendelkezik, hála a kiterjedt falrendszernek, vizesárkoknak és kapuknak. Az Edo-klán uralma alatt Matsumoto 23 ura irányította, akik összesen 6 daimyo (klánvezér) családját képviselték. Ebben az időszakban az erődöt úgy is ismerték, mint a Hollóvár a fekete falai, és a kinyújtott szárnyakra emlékeztető tetői miatt.

8. Burg Eltz

Burg Eltz egy középkori vár Németországban a Moselle folyó feletti dombokon Koblenz és Trier között. A 12. század óta, 33 generáción át az Eltz család birtokolja. A Rübenach és Rodendorf család otthonai szabadon látogathatóak, míg a Kempenich család tagjai a kastély másik harmadát használják.

9. Warwick Vár

Warwick várát Hódító Vilmos építette 1068-ban. Megépítése óta folyamatosan változtatják, újabb tornyok hozzáadásával és újratervezett hálótermekkel. Eredetileg fából készült, majd kőből újjáépítették a 12. században. A Százéves Háború alatt a városra néző homlokzatot megerősítették, így lett a 14. századi katonai építészetének legfelismerhetőbb példája. 2001-ben a Brit Turisztikai Ügynökség több más angliai turisztikai attrakcióval együtt a „Top 10 történelmi ház és emlékmű” közé nevezte.

10. Krak des Chevaliers

A Krak des Chevaliers széleskörben úgy ismert, mint a keresztes várak archeotípusa. A Krak a szír karak szóból ered, ami erődöt jelent. Arábiai Lawrence elmondása szerint „Valószínűleg a legjobban megőrzött és a legteljesebben csodálható vár a világon”. A vár maga egy elszigetelt helyen található, egy 650 méter magas domb tetején, és valóban, jól meg van őrizve. Az eredetileg épült erőd 1031-ben épült Aleppó emírjének és az első keresztes hadjárat során foglalták el. Az Ispotályos Lovagrend használta főhadiszállásként. A várat 1150 és 1250 között kibővítették és egy 2000-es helyőrséget tudott eltartani. Napjainkban Szíria fő turista látványossága.

11. Alcazar of Segovia

Egy sziklafokon emelkedve az Eresma és Clamores folyók találkozásánál Segovia fölé, az Alcázar Spanyolország egyik legismertebb kastélya. Eredetileg arab erődként épült, de volt már királyi palota, állami börtön, a Királyi Tüzérség Kollégiuma, és azóta is katonai akadémia. A középkor óta a Kasztíliai Királyság uralkodóinak kedvenc szállása, és a királyság kulcsfontosságú védpontja. A jelenlegi épületek többségét ekkoriban építették.

12. Neuschwanstein

Minden mesevár „non plus ultra”-ja . Neuschwanstein Bajorország délnyugati részén található, Füssen mellett egy rögös dombon. Ez volt a múzsája Csipkerózsika kastélyának a Disneyland parkokban. A vár építésére II. Lajos Bajor király adott parancsot Richard Wagner tiszteletére. 1886-ban már majdnem készen állt, amikor a királyt őrültnek nyilvánítottak és pár nappal később holtan találták. Azóta több mint 50 millió ember látogatta meg Neuschwansteint. Németország legtöbbet lefényképezett épülete, egyben az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.