Let’s travel together.

5 kérdés, 5 válasz – és aki felel: Bényei Zoltán, a Dertour Hungária Utazási Iroda értékesítési vezetője

A PCR tesztek ellenére egyre többen mernek nekivágni a hosszabb utaknak is, főként a vírust a legjobban izolálni képes trópusi szigetekre – mondta Bényei Zoltán, a Dertour Hungária Utazási Iroda értékesítési vezetője.

1. Mit terveznek, mit várnak 2021-től?

Nehéz kérdés. Nagyon sok egyelőre a változó, nagyban függünk a németországi általános vírushelyzettől is. Igaz, van bizonyos szabadságunk abban, hogy Magyarországról hová indíthatunk utazásokat. Mi pozitívan tekintünk a jövőbe, és a januári adatokat nézve ez elmondható az utasainkról is. A PCR tesztek ellenére egyre többen mernek nekivágni a hosszabb utaknak is, főként a vírust a legjobban izolálni képes trópusi szigetekre.

2. Mikorra várja, hogy a belföldi utazás újraindul Magyarországon? És miért akkor?

Mi belföldi utaztatással nem igazán foglalkozunk, de magánemberként arra számítok, hogy a vakcina elterjedéséhez lesz ez köthető. Amint meg lesz a megfelelő átoltottsági arány, abban a pillanatban a kormány is újra lazítani fog a korlátozásokon, ami a belföldi utazás és vendéglátás újjáéledését fogja jelenteni. Azonban, hogy ez mikor lesz, arra sajnos tippelni sem tudok. Nagyon remélem, hogy még idén.

3. Mikorra várja a külföldi turisták magyarországi megjelenését, a budapesti turizmus újra indulását?

Ahogy az előző kérdésre adott válaszomnál, itt is van összefüggés vakcina terjedése és a turizmus helyreállása között, de nagyon nehéz jóslatokkal előállni. Ebbe nem csak a magyarországi helyzet és a beoltottság terjedése szól bele, hanem az adott ország járványpolitikája is. Minden ország célja, hogy amint lehet, enyhítsen a korlátozásokon, de meglátásom szerint ez minden országban máskor fog bekövetkezni. Emiatt a külföldi turisták beutazása és a budapesti turizmus újraindulása is többlépcsős folyamat lesz, amit csak remélhetünk, hogy legalább idén ősszel elkezdődik.

4. Felújítások, programok és ajánlatok kapcsán mivel készülnek a belföldi – és a külföldi -, turizmus újra indulására?

Jelen pillanatban is támogatjuk az utasainkat. A bizonytalan helyzet miatt nagyon jó lemondási feltételekkel, vagy módosításokkal élhetnek akár az utazást megelőző 1-2 héttel is, ezzel is igyekszünk nem csak mi, hanem a légitársaságok és a szállodák is utazásra buzdítani az embereket.

5. Ön szerint az utazási szolgáltatók elvárnak-e friss PCR tesztet vagy oltási igazolást az ügyvédékitől, vendégeiktől?

Jelen pillanatban szinte mindenhol az utazáshoz kötött alapfeltétel a 72-96 óránál nem régebbi PCR teszt. Legyen szó légitársaságról vagy szállodáról, ezt szinte mindenhol elvárják az utazási szolgáltatók. Későbbiekben ezt kiegészítheti, vagy remélhetőleg teljesen leváltja majd az oltási igazolás, mely nem csak biztonságosabbá, de sokkal gördülékenyebbé is tenné újra az utazást.