Let’s travel together.

A Kincses Bácska fővárosa: Baja

Evlia Cselebi török utazó leírása szerint Baja: “Duna partján erős vár, nagy kikötővel”. De arról nem írnak beszámolói, hogy Baján főzik az egyik legjobb halászlét. Ugyanis ezt állítják a bajai hallét szeretők, bár a szegedieknek erről más a véleményük.

A kisváros Bács-Kiskun megye déli részén, a Duna bal partján fekszik, egyben második legnagyobb városa a megyének, melyet „Kincses Bácskának” is hívnak, a jó minőségű, gabonatermesztésre alkalmas bácskai földjei miatt. Történelméhez tartozik, hogy a trianoni békeszerződés értelmében Magyarország elveszítette területének 2/3 részét, közte Bácska nagyobbik része Jugoszláviához került. Baja határszéli várossá vált. Hányatott élete volt a városnak, a török hódoltság, a felszabadító háborúk, a Rákóczi-szabadságharc alatt elpusztult vagy elmenekült népesség helyére telepítésekkel, és a bevándorlással új népesség érkezett, s kialakult Baja sokszínű nemzetiségi összetétele.

Szerbek, bunyevácok, magyarok, németek, zsidók

A XVIII. század derekáig Baján elsősorban délszláv, bunyevác-szerb lakosok éltek, majd magyarokat telepítettek, a németek betelepedése pedig folyamatos volt, egyre fontosabb szerepet játszottak a zsidók, és 1768-ban 16 család engedélyt kapott zsinagóga építésére. Gróf Grassalkovich Antal úgy rendelkezett, hogy a bírói tisztséget évente más-más nemzetiségű bajai lakos töltse be, talán ezért is alakult úgy, hogy ma is békén megélnek egymás mellett a különböző nemzetiségek. Nemcsak vízi sportjairól nevezetes a város, a Duna, és mellékfolyója a Sugovica a horgászatot kedvelők mekkája is. A turisztikai szakemberek ezt az adottságot ki is használják, halászléfőző fesztiválokat rendeznek minden évben.

Baja nem egynapos város

Forrás: baja.hu

Mintegy negyven műemlék és városképi jelentőségű épület található itt és aki a fesztiválra érkezik, nem egy napot tölt el, hanem 2-3-4 napot is, mert van mit nézni, sportolni is. A Szentháromság-szobrot, a város késő barokk stílusú műemlékét a nagy pestisjárvány emlékére állították. A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja főterét, a Szentháromság teret, mely négylevelű lóhere alakban kövezett tér, számos szálloda, üzlet, kávézó és a turisták információs irodája is itt működik.

A város főterén álló, barokk stílusú Grassalkovich kastély ma a városháza, udvara nyári estéken komoly-, illetve könnyűzenei koncertek színhelye.
A város kulturális intézménye, a Bácskai Kultúrpalota, színház- és koncertterme változatos programoknak ad otthont, kiállítóterme és galériája a helyi művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget. A történelmi belváros része a Sétálóutca – Eötvös utca, ahol a házak aljában kávéházak, fagylaltozók, üzletek, kerthelyiségei kaptak helyet.

A Szent Péter és Szent Pál Plébániatemplomot Grassalkovich Antal, a város földesura építtette 1765-ben barokk stílusban. A templom melletti szoborfülkében Domenico Berti kőfaragó 1827-ben készített Szent Flórián szobra áll. A belvárosi orgonaesték keretében rendszeresen tartanak a templomban orgonakoncerteket. Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplomban is rendszeresen tartanak orgonakoncerteket. A Rókus utca elején lévő kápolnánál találjuk a neves, bajai születésű hadvezér, az első magyar hadügyminiszter, Mészáros Lázár sírját, valamint az 1840-es tűzvész áldozatainak emlékművét. Jelky András szobra, a bajaiak kedves jelképe, a bajai születésű – szabólegényből lett világutazó – Jelky András földgömbön álló, vándorbotos szoboralakja az 51-es és 55-ös főút kereszteződésénél, a belváros szélén, egy útkereszteződésben áll.

A városi könyvtár a város legszebb műemlék épületében, az 1845-ben épült késő klasszicista zsinagógában, valamint a mellette lévő egykori zsidó szeretetotthonban működik.

Szeged vagy Baja?

Évtizedek óta dúl a harc, hogy melyik jobb, a szegedi, vagy a bajai halászlé? Hogy mi a különbség a bajai (vagy más néven dunai) és a szegedi (vagyis tiszai) halászlé között? Most nem mennék bele a részletekbe, egy biztos: a bajaiak gyufatésztával eszik a hallét, a szegdieké pedig a passzírozott haltól sűrű, krémes állagú a lé. A bajaiak nem passzíroznak. De abban mindenki egyetért, bográcsban főzve a legjobb.

Bódi Ágnes