Let’s travel together.

A misztikus és kultikus Holdvilág-árok – családi program Pomáz

A Holdvilág-árok kedvelt kirándulóhely a Visegrádi-hegységben, északnyugatra Pomáz központjától. Megközelíthető a Pomáz-Dobogókő útról, a Csobánkai leágazástól, vagy autóbusszal a Pomázról a Pilisszentkeresztre tartó busszal, melyről a Csikóváraljai turistaház megállónál kell leszállni.

A legenda szerint itt állt egykor Attila városa, Sicambria. Egy másik feltételezés szerint pedig itt temették el Árpád fejedelmet. Sajnos, mindezek legendák, régészeti igazolásuk máig hiányzik. Annyi azonban bizonyos, hogy déli lejtőjén kis tavacskák, úgynevezett „Tólakok” vannak, a jégkorszakból visszamaradt növényritkaságokkal. Jó ideig a buddhisták temetkezőhelye volt. Az árkot Kiskovácsi vagy Lajosforrás felől gyalogosan is felkereshetjük.

Nehéz és veszélyes hegymászás után közelíthető csak meg, ezért csak 10 éven felülieknek ajánlható. Nemrégiben kiépítettek ugyan egy úgynevezett Meteor-létrát, ezen lehet leereszkedni az árokba, ám kis kerülővel egy meredek lépcsőt is találunk, amelyen az árok kényelmesen elérhető. A Holdvilág- árok száraz időben közelíthető meg biztonsággal, a patakon több helyen gázlók és fatörzsek vezetnek át, a szűk kanyonban óvatosan kell közlekedni. Megfelelő lábbeli, lehetőleg túrabakancs ajánlott a szurdok végigjárásához. A turistaúton a piros jelzés vezet az árokhoz, az utat csupán az útra dőlt fatörzsek és fahidak nehezítik.

Hamarosan egy szélesebb részre érünk, ahol a jó vizű Domini-forrásból frissíthetjük fel magunkat. A forrástól kezd kalandossá válni utunk, a völgy egyre szűkebb lesz, a sziklák mind nagyobbak, több helyen csak a sziklafalba vájt falépcsőkön lehet közlekedni. A felső szakasz hivatalosan már nem jelölt turistaút, a piros kereszt jelzés balra eltér a hegyoldalba, megkerülve a szurdok legérdekesebb részét, a völgyben kell maradni, a legizgalmasabb részek csak ezután következnek. A már említett vaslétra vezet felfelé, ez az úgynevezett Meteor létra. Ezen kell felkapaszkodni, majd átkelni egy fahídon.

A szűk, egyemberes kanyonban, a hatalmas sziklafalak szorításában az ember parányinak érzi magát. A vájat a vége felé már egyre szélesedik, majd felfelé mehetünk egy lépcsősoron és ezzel eljutunk a pihenőhelyhez. Amennyiben nem szeretnénk bemenni a kanyonba, úgy balra felfelé, az ösvényen gyalogolva, ki tudjuk kerülni a szakaszt. A pihenőtől nem messze lévő kereszteződésnél kell jobbra fordulni a zöld kereszt jelzésű turistaútra. Ez egy kényelmes, jól jelzett erdészeti dózerolt út, itt kell egyenesen menni, egészen a zöld kör jelzésig. Hamarosan egy tisztáson megtaláljuk a Gyopár-forrást, innen jobbra elérjük a zöld négyszög jelzésű ösvényt, majd egy újabb pihenő és tűzrakóhely után megpillantjuk az egykori Csikóváraljai turistaházat és a parkolót. Harmadik opció a Holdvilág-árok eléréséhez: a Zöld körtúra jelzés, mely a volt Csikóváraljai turistaház előtti parkolóból közvetlenül a Domini-forráshoz vezet. Télidőben is jó családi kirándulási lehetőség!

Dunay Csilla