Let’s travel together.

A reumától az élményfürdésig – Jakuzzi kisokos

Márkától és forgalmazótól függetlenül is van néhány fontos kérdés, amit jakuzzi vásárlás előtt feltétlenül át kell gondolnunk. Ha például tudjuk, hogy kizárólag a párunkkal szeretnénk intim, meghitt gyertyafényes estéket eltölteni a jakuzzinkban, akkor elég lehet számunkra egy 2-3 személyes medence. Ez beltérben igen meghitt helyszíne lehet az otthonunknak. De ha nagyobb a család és a barátokkal is sűrűbben szeretnénk használni a medencét, akkor egy 5-6 fős modell is kifizetődő lehet. Ezt viszont már érdemes kültérbe helyezni egy strapabíró, de ízléses borítással.

Nem feltétlenül igaz, hogy minél több fúvóka van egy jakuzziban, annál jobb a spa-élmény. A mennyiségnél sokkal fontosabb a fúvókák mérete és a szivattyúk arányos elrendezése. A gyártók arra törekszenek, hogy a medence minél többféle masszázsélményt nyújtson, ezért mindegyik férőhelynél másként helyezkednek el a fúvókák. De ha mindegyik helyen ül valaki, akkor csökkenhet a masszírozás hatása és a pezsgés intenzitása is. Érdemes hát előre modellezni, hogyan fogjuk használni otthoni medencénket.

Reuma-biznisz – Miért jakuzzi a masszázskád?

Az olasz származású Jacuzzi család az 1900-as években emigrált Amerikába. Nekik és az elkövetkező generációknak sikerült megcsípniük az amerikai álom egy kis darabkáját. A Jacuzzi fivérek eleinte repülőgép propellereket, szivattyúkat és öntözőrendszereket gyártottak. Az első masszázskádat azért alkották meg 1956-ban, mert az egyik rokonnak hidromasszázs kezelést írt ki az orvos a reumájára. Később ezt tovább fejlesztették és a kádakat már a környező kórházakban is elkezdték használni.

A Jacuzzi testvérek – Jacuzzi.it

A pezsgőfürdő üzleti lehetőségét végül Roy Jacuzzi fedezte fel és évről évre tökéletesített valamit az alkatrészeken. Cserélte a fúvókákat, a szivattyút, a motort, hogy ne legyen túl zajos és a fűtésrendszert is, hogy a kádban keringetett víz nem hűljön ki használat közben. A vízszűrő berendezés az 1970-es évektől a medence szerves része. Ekkorra már a feltaláló-gyártó cég neve egybefonódott a termék nevével, így ma már mindenhol jakuzzinak hívják a Jacuzzi fivérek találmányát. A Jacuzzi® ma a hidromasszázs medencék egyik vezető gyártója és immár 63 éve van a piacon.

Kültéri vagy beltéri?

Egy jakuzzi kiválasztása előtt el kell döntenünk, hol szeretnénk használni a masszázsmedencénket. Bent a lakásban? A teraszon? Esetleg a kertben, ahol akár még télen is élvezhetjük a havazás és a felszálló gőz együttes látványát? Bármelyik helyszínt is választjuk, először fel kell mérnünk, hogy milyen a helyszín infrastrukturális helyzete. Megfelelő-e az alap teherbírása, amire a kádat tenni szeretnénk? Honnan tudjuk majd feltölteni vízzel és hova eresztjük majd le? Milyen áramforrás van a közelben, amihez csatlakoztatni tudjuk?

Ezt a pár kérdést mindenképpen még azelőtt kell megválaszolnunk, mielőtt bárhová is beemeltetnénk a medencénket, mivel a jakuzzi alá elengedhetetlen a vízszintes, sima felület. A legjobb, ha ez valamilyen járólap, vagy egyenletes betonalap. Fűbe vagy földalapra például semmiképpen ne helyezzük a jakuzzit, mert egy nagyobb eső pillanatok alatt kimoshatja a talajt az egyik oldala alól, így azonnal megszűnik az egyenletes terhelés.


Ha ennél is több fontos szempontot és új jakuzzi technológiákat kerestek, illetve jelenleg a piacon lévő legjobb pezsgőfürdőkre is kíváncsiak vagytok, akkor keressétek az újságárusoknál a Világjáró First Class Magazin 2019/34. számát, amiben egyedülálló japán hotelekről, a londoni Harrods áruház minden évszakban bámulatos kínálatáról és a rejtélyes, budapesti Tutanhamon kiállításról is olvashattok egy-egy szép kerek anyagot.