Let’s travel together.

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye is felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan terméknevek, amelyek nagyon szorosan kapcsolódnak a kérdéses élelmiszerek, mezőgazdasági termékek és borok előállítása szerinti helyhez, és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye elnevezés a Szomolya és környékén megtalálható cseresznye rövidszárú fekete és mézédes fekete tájfajtáiba, valamint a szomolyai fekete államilag elismert fajtájába sorolt, frissen fogyasztásra szánt gyümölcsöket jelöli. A gyümölcs alakja szívre emlékeztet, héja sötét lilásbordó, teljes érésben gyakorlatilag fekete.

Forrás: gi.gov.hu

Húsa feketés bordópiros, félkemény, bő levű és mézédes. A szomolyai rövidszárú fekete cseresznyét Borsod-Abaúj-Zemplén megye délnyugati részén, szőlővel és gyümölcsösökkel borított területeken termesztik. Évszázados termesztési kultúrájának kiteljesedésében meghatározó szerepet játszott a helyi lakosok tudása és szakértelme.

A döntésnek megfelelően a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye bekerült a már oltalom alatt álló 1500 élelmiszer-termék jegyzékébe, mely az eAmbrosia adatbázisban található.