Let’s travel together.

A vertikális növénytermesztésé a jövő? Japánban már igen

Hogy az ázsiai szigetország a vertikális mezőgazdaság úttörőjévé váljon két tény sürgette; az egyik, hogy a japán gazdák átlagos életkora 67 év, valamint nagyon kevesen lépnek a helyükre, ha felhagynak a gazdálkodással. Erre a problémára kellett egy innovatív megoldás, ami végül az automatizált zöldséggyárakban öltött formát.

Ma már mintegy kétszáz salátagyárban alkalmazzák a vertikális növénytermesztés technológiáját, igaz többségükben még csak csekély mértékű termesztés folyik, de a zöldséggyárak száma 2025-re megkétszereződhet. Ez annak is köszönhető, hogy az olyan neves japán cégek, mint a Panasonic, a Toshiba és a Fujistu is próbálkoznak azzal, hogy régi félvezető-gyártósoraikat a vertikális mezőgazdaság igényeihez alakítsák. Más cégek pedig direkt ezzel a technológiával lépnek piacra: a Mitsubishi Gas Chemical vállalat például Fukushima északkeleti részén épít salátagyárat, amely naponta 32 ezer fejet fog termeszteni.

Vertikális farm illusztráció – Pixabay.com

A Kiotó közelében lévő egyik legnagyobb ilyen gyárban, a Spreadben évente 11 millió fej salátát termesztenek több méter magas polcokon, mesterséges fényben, kevés emberi beavatkozással. A gyár polcait gépek mozgatják, mindig arra a helyre ahol a fény, a hőmérséklet és páratartalom a legmegfelelőbb a saláta növekedésének adott szakaszaiban. Nincs termőföld, nem használnak műtrágyát és csupán egy tucatnyi ember segíti a termés leszedését.

Mivel kevés az emberi kéz és csökken a mezőgazdasági termelés, úgy éreztem új rendszerre van szükségünk

– mondta a Spread vezetője egy interjúban.

Időbe telt, amíg a termesztést szinte teljesen automatizálták a Spreadben. Egy régebbi gyárukban Kiotóban még most is több tucat embert alkalmaznak a salátás polcok mozgatására. De az új technológiával folyamatosan nagy mennyiséget tudnak termeszteni egész éven keresztül, és nem függnek a hőmérséklet-változásoktól sem; vizet is kevesebbet használnak és fenntartható mezőgazdasági cégként gondolnak magukra.

Forrás: MTI


Ha részletesebben is olvasnátok a japán mindennapokról, innovációkról, az építészeti és gasztronómiai újításokról, akkor lapozzátok fel a Világjáró Magazin 2019/159. Ahol régi és modern összeforr – Japán című lapszámát.  A magazinban olvashattok még a séf kések és a szamurájkardok közös történetéről, a legismertebb és kevésbé keresett tokiói és kiotói látványosságokról is.  A Világjáró Magazint és a korábbi lapszámokat megtaláljátok a WebShop-ban, ahonnan meg is rendelhetitek őket.