Let’s travel together.

Ahol angyalok készítik a káposztalevest is! Kassa és Nagyszombat

Pozsonytól 45 kilométerre, északkeletre találjuk Szlovákia hetedik legnagyobb városát, Nagyszombatot. Történelmi korokat idéző varázslatos utcáin meseországra emlékeztető fényeket gyújtanak karácsony idején és mindenfelé kürtöskalács, puncs és mézbor illat száll. A karácsonyfa fényeinek meggyújtása után egészen 2019. december 29-ig élvezhetjük a történelmi városközpont forgatagát. De három napra, december 13. és 15. között visszautazhatunk az időben is, mivel a Szent Miklós téren ekkor rendezik a Középkori Adventi Vásárt, ahol korabeli öltözékű kézművesek és mesteremberek, valamint élő állatok és hagyományos karácsonyi ételek, italok várnak ránk.
De ha még több különlegességre vágyunk, akkor irány fel a Várostoronyba, ahonnan gyönyörű a kilátás. A lámpásokkal megvilágított vezetéseket, amiket korhű ruhába öltözött kísérők tartanak, 17.00 és 19.30-kor csíphetjük el. A Várostorony egyébként 1574-ben épült, majd száz évvel később átépítették. Aztán leégett, és végül egy 70 méter magas tűztoronyként épült újjá. Most a Nagyszombatba látogatók egyik legkedveltebb úti célja és a város szimbóluma is. Nem véletlen, hogy a szlovák és angol nyelven vezetett, szombati Adventi Városnézések is mind útba ejtik. A toronylátogatásra és a városnézésekre is a Turisztikai Információs Központban kaphatók jegyek, vagy online is megrendelhetjük őket.

Egy tál levessel mi is segíthetünk

Mikor úgy érezzük, hogy az eszeveszett pénzköltéssel és rohangálással már elegünk is van a karácsonyból, akkor kell ellátogatnunk Kassára, ahol minden egy kicsit lelassul és megnyugszik. A pozsonyinál jóval csöndesebb Kassai Karácsonyi Vásár immár hagyományosan Szent Miklós ünnepének előestéjén kezdődik. Kassa főpolgármesterének részvételével ilyenkor felgyúlnak a fények a közel 20 méter magas fenyőfán, amelynek tövében finom ételek, italok és egyedi ajándékok várják a látogatókat december 23-ig, majd 2019. december 26-tól egészen 2020. január 6-ig. A városban az Alsó Kapu, a színház és az Immaculata közötti és a Szent Mihály-kápolna melletti szökőkutak, illetve az éneklő szökőkút is ragyogó színekben pompáznak majd.
A szlovák szőlőkből készült forralt borok kellemesen átmelegítik az embert, a sült kolbász, a krumplis palacsinta és a sült gesztenye pedig eltelíti a hasunkat. Természetesen a kísérő rendezvények sem hiányozhatnak. Így aztán lesz élő Betlehem és jótékony célra főzött, úgynevezett Angyali káposztaleves is. Az 1000 literes kondérban főzött levesből jelképes 1 euróért vásárolhatunk egy tányérral, és megszépíthetjük vele a nehéz helyzetbe jutott gyermekek és családok karácsonyát.

A nyugodt hangulat mellett azonban Kassa is kínál modern, nagyvárosi élményeket. December elsejétől egészen az újév első napjáig koncertekkel, workshopokkal, szilveszter éjjelén pedig retro bulival és éjféli tűzijátékkal várja az ünneplőket.


További információk: slovakia.travel/hu