Let’s travel together.

Árvíz sújtja Itália leglátogatottabb városát – Helyrehozhatatlan károk történtek

A város vezetése szerda délutánra már odáig jutott, hogy felkérte a római kormányt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek Velencét és térségét, mivel a térséget a heves esőzések nyomán szerda éjszakára rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések miatt. A polgármester nyilatkozata szerint a lagúnákon élők hozzászoktak a tengervíz emelkedéséhez, de a mostani ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost – olvasható az MTI-n.

Forrás: Shutterstock.com

A legfrissebb hírek szerint vasárnap, 2019. november 17. reggelre ismét víz alá került Szent Márk tér, és csak pallókon vagy hosszú szárú gumicsizmában lehet közlekedni a városban – számolt be a Euronews. Az újabb hullámnak a világ egyik leghíresebb operaháza, a velencei Teatro La Fenice is áldozatul esett. Nagy károk keletkeztek az elektromos rendszerében és beáztak a földszinti és az alagsori részek. A próbákat sem lehetett már itt folytatni, mert a színpadi berendezések is károsultak.

 

Az eddig keletkezett kárt Veneto tartomány elnöke, fél milliárd euróra becsülte. A rossz idő miatti készültséget péntekig meghosszabbították. Csütörtök délelőtt pedig újabb tetőzést várnak. És ha ez még nem volna elég, áll a sós víz a Szent Márk-bazilikában.

Mivel a városban továbbra is esős az idő, és erős a szél, ezért a tengervíz a híres Szent Márk térre is könnyen beáramlott. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. A szakértők attól tartanak, hogy ha sokáig így marad a helyzet, akkor a bazilika faszerkezetében is kár keletkezhet.

Forrás: Lang Bart / Shutterstock.com

Francesco Moraglia velencei pátriárka viszont már most úgy nyilatkozott, hogy a Szent Márk-bazilika “helyrehozhatatlan” károkat szenvedett.

A város kedd óta van víz alatt, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít. A történelmi feljegyzések szerint, 1200 óta ez a második legmagasabb vízállás az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek. A 2003-től épített Mose zsiliprendszer 7 milliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.