Let’s travel together.

Az év első tonhalárverése ismét több milliósan zárt

Minden év elején megrendezik azt a hatalmas tonhalárverést, ami már 1999 óta milliós tonhalárakat produkál. Az árverésnek általában két sztárja van, az egyik Kiyoshi Kimura , aki Tokió egyik ismert sushi-étteremláncának tulajdonosa és mindig az első licitálók között van, hogy a legnagyobb, legfrissebb és szebb tonhalra licitáljon. A másik főszereplő pedig maga a tonhal, ami 2020 első árverésén 193,2 millió jenért (528 millió forint)kelt el, és 276 kilogrammot nyomott. A halat Oma város partjainál, Honshu japán fősziget északi csücskénél, az egyik legjobb halászhelyen fogtak ki a tengerből.

Ez volt a második legmagasabb ár egy tonhalért a tokiói tonhalárverések feljegyzésének kezdete, 1999 óta.

Az ismert vendéglős saját rekordjával vetekedett, ugyanis a tavalyi, újévi árverésen, amelyet első ízben tartottak a bezárt világhírű tokiói halpiac, a Tsukiji helyett az új, Toyosu Halpiacon, soha nem látott összeget, 333,6 millió jent (911 millió forint) fizetett egy 278 kilós kékúszójú tonhalért – olvasható a Cnbc.com oldalán.

Illusztráció – Pixabay.com

A vasárnap vásárolt tonhalat a régi halpiac helyén létesült Sushizanmai szusivendéglőben értékesítik. Kimura azt mondta, hogy bár drága volt, a legjobb tonhalat akarja kínálni vendégeinek.


Ha érdekel a Japán kultúra többi aspektusa is, szívesen olvasnátok Tokió, Kiotó, vagy éppen Nara hétköznapjairól, látványosságairól, megtudnátok mit érdemes megkóstolni a nagyvárosokban és a kisebb vidéki településeken a sushin és a nyers halakon kívül, akkor lapozzátok fel a Világjáró Magazin 2019/159. Ahol régi és modern összeforr – Japán című lapszámát.  A magazinban olvashattok még York rémisztő vonzerejéről és a cornwall-i Eden Projekt alakulásáról is. A Világjáró Magazint és a korábbi lapszámokat megtaláljátok a WebShop-ban, ahonnan meg is rendelhetitek őket.