Let’s travel together.

Az USA nemzeti parkjait akár ingyenesen is bejárhatjuk

Ha jól lőjük be a látogatásunk időpontját, akkor bizony megúszhatjuk az utóbbi években igencsak megemelkedett belépődíjakat, amiket főként olyan látogatott helyeken vezettek be, mint amilyen a Yosemite vagy a Zion Nemzeti Park. Ez azt jelenti, hogy járművenként akár 35 dollárt is felszámíthatnak a parkok határában. De ha nem ragaszkodunk a legismertebb helyekhez, akkor azt se felejtsük el, hogy a jelenlegi 419 nemzeti parkból csupán 111-nél kell belépőt fizetni, így a többit télen-nyáron ingyenesen látogathatjuk.

Zion Nemzeti Park – John Fowler / wikipedia.org

Viszont, ha mindenképpen az ismertebbekre fáj a fogunk és egyébként is tervezünk egy nagy utazást Amerikába, akkor próbáljuk meg úgy alakítani a dátumokat, hogy egybevágjanak azokkal, amelyeken ingyenes a látogatás. Ezek pedig a január 20., április 18., augusztus 25., szeptember 26. és november 11.

Denali Nemzeti Park és Vadrezervátum – nps.gov

Travel and Leisure cikke szerint a beszedett pénzek 80 százaléka helyben marad az adott parknál, míg a maradék összegből azok a parkok részesednek (rezsi kifizetés és fejlesztések), ahol nem számítanak fel belépési díjat. A amerikaiak köztudottan szeretik a bérleteket, így nem csoda, hogy nemzeti park bérletet is lehet kapni. Aki tehát igényli, az 2020-ban 80 dollárért egy évre szóló kártyát válthat ki, amivel több száz nemzeti parkot és szövetségi rekreációs területet fedezhet fel.


Ha részletesebben olvasnátok az USA legszebb nemzeti parkjairól, mint amilyen a Yosemite, a Yellowstone, az Alaszkában található Denali, ami egyben vadrezervátum is vagy a színes és rejtélyes Grand Canyon Nemzeti Park, akkor olvassatok bele és rendeljétek meg a Világjáró Magazin 2019/157. számát, melynek fő anyagát egy hosszú kaliforniai kalandtúra adja és egyébként egy tematikus, amerikai különszám. Olvashattok benne méltatlanul mellőzött nagyvárosokról, illetve a tipikus retro dinerek világáról és kajáiról is. A magazint és a korábbi lapszámokat mind megtaláljátok a WebShop-ban.