Let’s travel together.

Egzotikumra vágyunk? Irány a fűszerektől illatos Zanzibár

Paradicsomi környezet vár arra, aki Zanzibáron szeretne nyaralni. Fejedelmi homokos, pálmafás óceánpart és buja zöld, trópusi növényzet teszi varázslatossá az ittlétet. Szebbnél szebb hotelek és szolgáltatások kényeztetnek, a jó kedély itt alap. A kristálytiszta óceán nemcsak a vízisportoknak kedvez: a búvárkodáshoz, sznorkelezéshez különleges terep áll a rendelkezésre a Korall parkban, a Chumbe-szigeten lévő Tengeri Rezervátumban.

A zátonyon az Indiai-óceánban élő korallfajok nagy része előfordul, gazdag és színes élővilággal nyűgözi le az itt alábukó látogatót, de úszhatunk akár tengeri teknősökkel is. A védett Jozani erdőben él a Zanzibáron őshonos majomfaj, a vörös színű Colombus majom. Hangját már messziről felismerni séta közben. A Börtön-sziget ad otthont a hatalmas szárazföldi óriásteknősöknek, akikkel együtt sétálhatunk az árnyat adó fák alatt.

A sajátos politikai státuszú, Tanzániához tartozó Zanzibár több kisebb szigetből áll. Két nagyobb tagja, ahová a legtöbb turista érkezik, Unguja (1 464km2) és Pempa (985km2).

Illat, ami nem ereszt többé

Zanzibárt nem véletlenül hívják illatos szigeteknek, hiszen a rajtuk található fűszer ültetvényeknek köszönhetően a különböző aromák keverednek mindenfelé. Így mámorító a levegőben terjedő fahéj, vanília, szegfűszeg, feketebors, szerecsendió és egyéb fűszerek illata. Érdemes egy fűszer-túrán részt venni és természetes körülmények között megismerni ezeket a növényeket.

Még friss szerecsendió – Pixabay.com

Kővárosi kapuk

A fővárosban lévő gyönyörű óvárosi rész, a Stone Town a Világörökség része. Itt található az Arab Erőd, amit az ománi arabok építettek 1698-1701 között. Az erődön belül szabadtéri színház is működik. A város a rabszolga-kereskedelem afrikai központja volt. Ennek állít emléket a láncra vert szoborcsoport is.

Forrás: borismayer77 / Pixabay.com

A sikátorokban bolyongva kihagyhatatlan kaland a szebbnél szebb faragott, díszes kapuk felkutatása: melyek az itt lakók gazdagságát mutatták az évszázadok során. Közülük a legszebb a Csodák Háza, mely Kelet-Afrika legnagyobb faragott ajtajaival rendelkezik.

“Hakuna matata”

A varázslatos környezetben jobbnál jobb szállodák és szolgáltatások várják a nyaralni vágyókat. A nemzetközi konyha mellett helyi finomságok is terítékre kerülnek. A hagyományos szuahéli ételek tengeri alapanyagokat használnak, megtalálhatók bennük a friss kagylók, halak és rákok. A gazdag fűszerezés az itteni pazar kínálatnak és a népek keveredésének köszönhető.
Az éghajlatnak hála a különleges gyümölcsök, a mangó, a papaja, a kókusz, a többféle banán, az avokádó és az ananász bőségesen elérhetőek. Ezért többféle, általunk kevésbé ismert fajtát is megkóstolhatunk. Hakuna matata – mondják a helyiek, és valóban Zanzibáron minden adott egy “problémamentes” nyaraláshoz.


Kapcsolódó anyagok:

Ezekben az egzotikus hotelekben zavartalan lehet a pihenésünk