Let’s travel together.

Életbe léptek a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések

A 2020. július 15-től életbe lépő beutazási szabályok célja, hogy megakadályozzák a vírus külföldről történő behurcolását. A veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját, amelyet az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája, az ország surveillance, valamint egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határozott meg – írta a közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságú személyek egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt képez az a személy, aki a hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ha nincsen igazolása az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.

Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményük negatív. Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetőek be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez.

Várakozó autósok az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelő előtt, július 11-én MTI/Varga György

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

2020. július 31-ig  az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál  – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. Az Országos Mentőszolgálat a mintavételt követően a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja.

A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Az adott laboratórium megküldi  az eredményt az ügyfél részére, külföldiek esetén is.

A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet – személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett  – a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, aki határozattal dönt.