Let’s travel together.

Élmények Zalaegerszegen, a Göcsej kapujában

Zalaegerszeg, Zala megye székhelye, a Göcsej kapuja zöld erdők és szőlőhegyek koronázta dombokkal ölelt festői környezetben, a Zala folyó völgyében várja látogatóit megannyi különleges programmal a skanzentől a páratlan panorámát nyújtó TV-tornyon át a csúszdaparkig.

A város nevét az égerfáról kapta. Lakosainak száma mintegy 60.000. Első írásos említése – Egerscug- egy 1247-es oklevélben található. A török kor végén a magyar végvárak központja volt. Ettől az időszaktól kezdve rendszeresen tartották itt a megyegyűléseket, amelyek révén a város ismertté vált. A barokk vármegyeháza, amely jelenleg a Zala Megyei Bíróság épülete, 1732-ben készült el, országos hírnévre a reformkorban Deák Ferenc és Csány László tevékenysége révén tett szert. A belvárosban található Mária Magdolna római katolikus plébániatemplom (1760) 44 méteres barokk tornya több korszakban a város jelképe volt.

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

Az 1890-ben épült Göcseji Múzeum Zala megye történetét mutatja be, az épületben talált otthonra Kisfaludy Strobl Zsigmond szobrászművész hagyatéka is. Az épület alagsorában Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész jellegzetes a göcseji népi hagyományokból táplálkozó alkotásai tekinthetők meg. Érdemes meglátogatni a Zala folyó holtága mellé telepített Göcseji Falumúzeumot és a mellette található Finnugor Néprajzi Parkot, valamint mindezek szomszédságában az országban egyedülálló Olajipari Múzeumot is.

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

A kilátóként és presszóként üzemelő TV-torony közelében található Aranyoslapi forrás és az Azáleás- völgy védett természeti értékek. A parkerdő és a csácsbozsoki arborétum kitűnő kirándulási lehetőségeket kínál.

Zalaegerszegtől északra, a Gébárti-tó partján, parkosított környezetben kellemes kikapcsolódási lehetőség nyílik a fürdőzők, vízisportot kedvelők és horgászok számára. A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található. A tó közelében festői környezetben helyezkedik el egy rönkfa apartmanházakból álló egész évben üzemelő kemping.

A Gébárti- tótól keletre épült fel az AquaCity Vízicsúszda és Élménypark, ahol számos kisebb-nagyobb csúszda és változatos élményeket kínáló különleges medence nyújt szórakozást kicsiknek és nagyoknak. A csúszdadombon épült kilátóról a város és a dimbes-dombos zalai táj csodálatos panorámája tárul a vendégek elé. A fürdőzés élménye mellett a park egész nyáron színes és felejthetetlen programokat is kínál a vendégek számára.

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

Az AquaCity szomszédságában hang-és fényterápiás fedett termálfürdő várja a termálvíz kedvelőit. A fürdőt boltívek és üvegkupolák jellemzik, a családokat három élmény két termálvizes ülő és három gyermekmedence fogadja az év minden időszakában.

Zalaegerszeg számos lehetőséget kínál az itt élőknek és az ide látogatóknak egyaránt. Pezsgő kulturális és művészeti élete egész évben változatos rendezvények egész sorát nyújtja. A Hevesi Sándor Színház, a bábszínház, a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem, a Kvártélyház és a Kézművesek Háza számos kedvelt programnak adnak helyt. Könnyű-és komolyzenei koncertek, folklór és hagyományőrző programok állandó és időszakos kiállítások, valamint színvonalas sportrendezvények tárházából válogathatnak a városunk és környéke iránt érdeklődő kedves vendégek.

A jó levegő, a környékbeli dimbes-dombos vadregényes táj természeti szépségeivel kirándulásra csalogatja a gyalogos, kerékpáros és lovas túrázókat.