Let’s travel together.

Első hó – íme a rendőrség 8 tanácsa

“Hó, hófúvás, ónos eső. Ne érjen senkit váratlanul a megváltozott útviszony! Készüljön fel!” – figyelmeztet a rendőrség.

Az ország északkeleti harmadán hétfő estig 2-8 centiméter, a hegyekben akár 15-20 centiméter friss hó eshet. Az ország más tájain eső, havas eső várható. A magasabban fekvő tájakon erős lehet a szél, amely hófúvást okozhat, illetve jégréteg is kialakulhat. A Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén ónos eső is előfordulhat.

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban. Íme a rendőrség 8 tanácsa:

  1. Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
  2. Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
  3. Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
  4. Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!
  5. Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc!
  6. Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
  7. Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
  8. Sűrű ködben használjon ködlámpát!