Let’s travel together.

Érdemes lesz kilátogatni a Gyermekvasúthoz a hétvégén

A vasárnapi nyílt nap programjai 10 órakor kezdődnek és 16 óráig várják a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket. A rendezvényen mindenki kipróbálhatja a Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit. Így akár a legkisebbek is lehetnek kalauzok és nyomtathatnak jegyet, de az egyenruhát is felpróbálhatják; a székecskékkel telepakolt mozikocsiban pedig kisfilmek várják őket.A nagyobb, iskoláskorú gyerekek bizonyíthatják rátermettségüket hangosbemondóként, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit.

A Gyermekvasút útvonala azért jó, mert sok megállóhelytől remek túraútvonalak indulnak /  Shutterstock.com

Az ingyenesen látogatható  nyílt nap alkalmával járműbemutató is lesz a Széchenyihegyen: kívül-belül meg lehet majd tekinteni a Gyermekvasút szalonkocsijait és egy hóekével felszerelt Mk45-ös dízelmozdonyt. Kiállítják a nemrég felújított, muzeális értékű zsámolyozó kocsit, melynek feladata a keskeny-nyomközű gazdasági vasutakon a normál nyomtávú teherkocsik szállítása volt.

Forrás: Kispados / wikipedia.org

Sőt a rendezvény alkalmából a budai hegyekben ritkán látható C50-es kismozdony is az utasok szolgálatába áll. Amit a nosztalgiavonat és a C50-es mozdonyok indulásáról tudni lehet az az, hogy vasárnap reggel Hűvösvölgyből indulnak majd el a Széchenyihegy felé 8:30-kor. A vonat csak Szépjuhásznén (8:46) és Jánoshegyen (8:53) áll meg. Délután ugyanilyen különleges nosztalgiajárat indul Hűvösvölgy felé Széchenyihegyről 16:15-kor. A vonat megáll Normafán (16:19), Csillebércen (16:24), Virágvölgyben (16:30), Jánoshegyen (16:38) és Szépjuhásznén (16:46) – olvasható a gyermekvasut.hu oldalán.


Ha részletesebben is olvasnátok az 1949-ben megépült Széchenyi-hegyi Gyermekvasútról és hazánk különleges téli tájairól ahová hótúrát, téli kenuzást, téli bobozást és persze forralt borozást is szervezhetünk, akkor akkor lapozzátok fel a Világjáró Magazin 2019/159. Ahol régi és modern összeforr – Japán című lapszámát.  A magazinban olvashattok még a behavazott Lillafüred varázsáról és hazánk egyetlen termálvizű folyójáról, ahol télen még kenuzni is lehet.  A Világjáró Magazint és a korábbi lapszámokat megtaláljátok a WebShop-ban, ahonnan meg is rendelhetitek őket.