Let’s travel together.

Ez az olasz fürdőváros látványosan zöldülni kezdett!

A Friuli Kék Zászlós tengerparti úti célja címmel büszkélkedő nyaralóhely jó minőségű tengerpartjának, tiszta vizű strandjainak és több mint egymillió-kétszázezer tengeri fenyő alkotta „zöld tüdejének” köszönheti előkelő címét. De a környezeti kihívásokkal Lignano Sabbiadorónak is szembe kell néznie, ezért a város vezetése úgy döntött, „műanyagmentes” projektet indítanak az övezetben – olvasható az üdülő sajtóközleményében.

Idén nyáron már meg is lett az első gyümölcse az összefogásnak: közel 1500 kilogramm eldobható műanyaggal kevesebbet használtak fel a strandokon, mint előtte. A becslések szerint ez 325 köbméternyi helymegtakarítást jelent (ami körülbelül 130 szemeteskuka tartalmának felel meg), és mintegy 135 kilogrammal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezett.

 

A projekt kezdeti szakaszának látványos eredményei ösztönzést jelentenek a továbblépéshez – mondta a program kapcsán Massimo Brini, Lignano önkormányzatának turisztikai tanácsadója.

A műanyagmentes kezdeményezés a Friuli természeti örökségének megőrzése érdekében kidolgozott széles körű cselekvési terv része.  A cél, hogy megóvjuk azt az ökoszisztémát, amit Lignanon a fenyves erdő és a tenger érzékeny együttese alkot, kiegészülve a védett Marano-lagúna, valamint a Tagliamento és a Stella folyók torkolatvidékével

– tette hozzá a szakember.

A természeti értékek megóvása érdekében Lignano a fosszilis energiaforrások felhasználását is szeretné visszaszorítani.  Ezzel párhuzamosan az autók helyett elektromos kerékpárok használatára ösztönzik a látogatókat, és a városvezetés a kerékpáros útvonalak összefüggő hálózatának további fejlesztésén is dolgozik a településen és környékén.

A vízi közlekedés sem marad ki a zöldülésből: a kikötőkben elektromos töltőállomásokat helyeztek el a hajók számára, és a lagúna, illetve a torkolatvidék vadregényes vízi világát elektromos motorcsónakokkal is bejárhatják a turisták.