Let’s travel together.

Ez lesz Norvégia legújabb építészeti attrakciója?

A sarkkörtől 300 kilométerre található Andenes városában épülő komplexum csodás kilátást biztosít majd nem csak a bálnákra, hanem a vad és szabályozatlan norvég vidékre is. A tervek szerint „A Bálna” 2022-ben nyílik meg az utazóközönség előtt.

Forrás: Rendering by MIR / Lonely Planet

Hogy a tulajdonosok és az építészek miért pont ezt a helyszínt választották? Mert az 1000 méter mély, sötét és hideg víz, ami Andoya északnyugati partjait mossa, óriási mennyiségű tintahalat vonz, amik viszont vonzzák a titnahal-imádó bálnákat. A körforgás vége pedig, hogy Andenes városkáját évente 50 ezren keresik fel, hogy a boldogan táplálkozó bálnákat megfigyeljék – olvasható a Lonely Planet cikkében.

Forrás: Rendering by MIR / Lonely Planet

Hogy ezt a sok embert megfelelően tudják fogadni a jövőben is, a norvégok egy dán építészeti céget, a Dorte Mandrup-ot kérték fel arra, hogy tervezze meg a Bálnát. A cég elmondása szerint az épület úgy néz majd ki, mintha éppen most bukkanna fel (nőne ki) a drámai norvég tájból. A bálnák szépen ívelt hátára hasonlító tető lesz az elsődleges, szabadtéri kilátópont. Belül pedig kiállítótereket, irodákat, kávézót és egy üzletet alakítanak majd ki, melyek mindegyike a vízalatti óriások életéről mesél majd.