Let’s travel together.

Ezek voltak 2019 legolvasottabb cikkei a VJM.hu-n

Az év legolvasottabb anyagainak szárnyain eljuthattunk a varázslatos Bledi-tóhoz, láthattuk Brugge legszebb látnivalóit, a milánói dóm extravaganciáját és azt is megtudtuk, hogy Izland hatalmas lépésre szánta el magát a saját- és a világ környezetének megóvása érdekében. Így nem csoda, hogy végül ez lett 2019 legolvasottabb anyaga az oldalon, hiszen a sziget egyszer és mindenkorra kitiltotta a partjai mellől a hatalmas (és minden innováció ellenére) még mindig környezetszennyező óceánjáróhajókat.

Izland mellől eltűnnek az óriáshajók – Shutterstock.com

Szintén sok olvasót vonzott Dél-Amerika szent hegyének és 2007 óta a Világ Új Hét Csodájának tekintett Machu Picchu körüli építkezési botrány, amit Martín Vizcarra elnök engedélyezett az Urubamba-völgy fölött található Chinchero faluja mellett. Ha a tervek megvalósulnak, akkor nem hogy a dupla (2500 helyett napi 5600) látogatószám miatt kell majd aggódnia a szent hegynek, de egy repülőtér szennyező körülményeivel is meg kell majd birkóznia.

Machu Picchu – Nem kéne megzavarni a szellemeit

Egy sima programajánlónak indult Máté Bence óriásfotó kiállításának visszatérése Budapestre, de olyan sokan olvasták és likolták be a cikket, hogy végül bekerült a listába is. A cikkben szó van a fiatal fotós munkásságáról és az óriás képek megvilágításának mikéntjéről is.

A városnézős és topp érdekességeket, látnivalókat bemutató anyagok közül a szlovéniai Bledi-tó vonzotta a legnagyobb olvasótábort. Ami nem csoda, hiszen a tó, a közepén pihenő minisziget és a rajta üldögélő Mennybemenetel temploma, illetve a tó körüli élet minden évszakban gyönyörű és olyan akár egy mesében. De az örök visszatérők szerint a tó fölötti színek néha még a meséken is túltesznek. A következő helyszín a sorban Milánó volt, pontosabban a milánói dóm érdekességei. A katedrálist nem kevesebb mint 600 éven keresztül építették és 135 csipkézett tornyocskával, valamint 3400 szoborral díszítették, hogy olyan legyen végül, mint egy királyi korona. De a dóm nem csak kívülről szép, történelme és építkezése is megannyi érdekességet rejt.

bledi

rugge

Brugge Nyugat-Flandria legnagyobb városa, és a középkor óta alig változott, ezért 2000-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Itt forgatták a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb fekete-humorú filmjét, a 2008-as Erőszakik (In Bruges) című mozit, amiben  Colin Farrell és Brendan Gleeson mellett a mesebeli városka lett a harmadik főszereplő. A cikkben a középkori város legérdekesebb látnivalóit szedtük csokorba. Ahogy tettük azt az Észak-Fríz-szigetek második legnagyobbjával, Föhr szigetével is. A földdarabot nem véletlenül hívják a fríz Karib-szigeteknek. Nádfedeles házikói, az utakon békésen vándorló birkák, és a mennyei folyami rák leves folyamatosan visszacsábítják az utazókat. Megbabonázó hangulatáról és a kerti napozókosarakról szóló anyagunk is jól futott 2019-ben.

Utazzunk egyedül – Frontenac kastély Old Quebec; itt forgatták a Goblin, minden idők egyik legsikeresebb dél-koreai sorozatának egyes jeleneteit is – Shutterstock

Az Egyedül utaznál? – Íme hat ideális úti cél női utazóknak című cikkünk szintén kedvelt írás volt. Olvashattok benne olyan úti célokról, mint Japán, Új-Zéland, Kanada, Finnország és Uruguay. A cikk témája azért is lett kedvelt, mert a “solo traveling” lehetősége 2019 elején egyre jobban felkeltette az utazók és igényes turisták figyelmét. A toszkán gasztronómia bemutatása pedig nem is csoda, hogy nagy olvasótábort vonzott, hiszen a toszkán konyha színes, illatos, sokoldalú és náluk kóstolhatjuk, pontosabban San Gimignano városában ehetjük a világ legfinomabb fagylaltját is. De a családi vállalkozásként indult Relais La Costa a kóstoláson túl mélyebbre is bevezet a vidék gasztronómiájába és erre sokan kíváncsiak továbbra is.