Let’s travel together.

Felszállási engedélyre vár a charterpiac

Ahogy az egész turisztikai szakma, a charterek is stílszerűen szólva felszállásra várva, stand-by állapotban vannak – jellemzi a helyzetet Farkas Attila a charter piac meghatározó légitársasága, a cseh Smartwings magyar leányvállalatának ügyvezetője.

– A tavalyi nyarunk összességében nem alakult rosszul. A gépeink repültek és a magyarok is utaztak Európán belüli nyaralóhelyekre. Az igazi csapást az jelentette számunkra, amikor a kormány augusztus 28.-án pénteken bejelentette, hogy hétfőtől a világ összes országa piros zónába kerül és csak covid-teszttel, vagy kéthetes karanténnal lehet onnan hazatérni – magyarázza Farkas Attila. Aki előtte, személyes élményként, egy görögországi vizit alkalmával azt tapasztalta, hogy idehaza és Krétán a reptéren is minden szervezetten zajlott, az utasoknak nem okozott gondot a kötelező fertőtlenítő használat és a maszkviselés a gépeken pedig a személyzet is megfelelő védőfelszerelésben foglalkozott az utazókkal. Ugyanígy a népszerű szigeten is mindenütt betartották a szükséges higiéniai előírásokat.

– Az augusztus végi váratlan lezárás azért jelentett nagy veszteséget, mert júniustól egész jó foglaltsággal repültek a gépeink és utána még két hónapig megvoltak a foglalásaink. A piros zóna bevezetésével a karácsonyhoz, szilveszterhez kötődő téli charter szezon is elmaradt. Mert bár azóta is folyamatosan mennek a magyarok azokba az egzotikus országokba, ahol valamilyen formában megtörtént a nyitás, ezt most csak egyénileg tehetik meg, mert az utazási irodák nem vállalhatják fel az utazás megszervezésével járó kockázatot.

A Smartwings számára a mostani járványidőszakban egyedül az jelentett némi bevételt, hogy a nemzetközi sporteseményekre továbbra is elutaztak a magyar versenyzők, miközben Magyarországon is folyamatosan rendeztek világeseményeket és a sportolók gyakran a légitársaság járatait választották az utazásaikhoz. A fő kérdés azonban a charter társaság számára is ugyanaz, mint ami az egész szakmát foglalkoztatja: mire lehet számítani a nyáron?

“Nagyon bízunk abban, hogy elindulhat a szezon. Az érdeklődés egyértelműen érződik, utakat is foglaltak már az irodák, de mivel ezek náluk megkötöttség nélkül lemondhatók, nagyon képlékeny még a helyzet. Minden attól függ, miként alakul majd a járványügyi szabályozás. Ha a zöld lámpa felgyullad, biztos vagyok abban, hogy a görög szigetek, valamint Spanyolország – a Baleár és a Kanári-szigetek – az idén is sláger lesz. Azt viszont végképp nem tudni mi várható az EU-n kívül: lehet-e utazni és milyen feltételekkel, mivel azonban mindkét ország rendkívül népszerű a magyar turisták körében, bízunk benne, hogy kedvező beutazási feltételek mellett az érdeklődés mértéke idén eléri a kívánt mértéket és elindulhatnak a járatok Törökországba, Egyiptomba, illetve Tunéziába is.” A cégvezető hozzátette: mivel a klasszikus szabályok szerint egy charter járat csak akkor emelkedik a levegőbe, ha a költségei ki vannak fizetve, a Smartwings ebben a helyzetben a lemondást tekintve rugalmas szabályok alkalmazásával segíti partnerei talpra állását.

– Maximális rugalmassággal segítünk a partnereinknek. Megértve a mostani bizonytalan helyzetet, ha szükséges akár az utolsó pillanatig lemondhatják a megrendelt utat. De abban is partnerek vagyunk, hogy ha nem jön össze elég utas, akkor két közeli desztinációt összevonunk és így a költségeket is megoszthatják a partnereink. Ettől függetlenül nincsenek illúzióink. Annak ellenére, hogy mindenki azt mondja, a nyitás után berobban az utazási kedv én nem vagyok ennyire optimista. Mert ez a belföldnek segít majd igazán. A kiutazást nem fogja a kívánt mértékben lendületbe hozni, mert attól tartok továbbra is fennmaradhatnak az olyan utazási korlátozások – például a kötelező oltási igazolvány, vagy a PCR teszt és a karantén -, amelyek a kiutazási kedvet visszaszoríthatják Elmondható tehát, hogy a helyzet bizonytalan, folyamatosan változhat, ugyanakkor az embereket mostanra már annyira megviselte a koronavírus járvány miatti bezártság, amely a teljes életünket írta át, hogy vágynak arra, hogy kiszabaduljanak a négy fal közül, sőt, kiszabaduljanak az országból, hogy újra átéljék a repülés és a tengerparti nyaralás élményét, hogy ismét belekóstoljanak más országok tradicionális ízvilágába, maguk mögött hagyva kicsit a monotonitást és a média egyhangú híradásait.

é.m.z.