Let’s travel together.

Fényfestés, óriási Betlehem és állati karácsony – hétvégi programok

A karácsony hétvégéjén is akadnak érdekes programok. Ünnepi fényfestéssel készült a Folly Arborétum, a Fővárosi Állatkertben a Nagyszikla titka ismerhető meg, Vörsön pedig látható Közép-Európa legnagyobb Betleheme.

Ünnepi fényfestés teszi varázslatos látványossággá a Folly Arborétumot

Egészen különleges programra csodálkozhatnak rá mindazok, akik mostantól a Folly Arborétumba látogatnak, a kert növényeit és térelemeit megelevenítő fényattrakcióknak köszönhetően ugyanis az arborétum egy ismeretlen és varázslatos arca ismerhető meg.

A szürkület sem tántoríthatja el a Follyba vágyókat, hiszen a naplemente után egy teljesen új, varázslatos arcát mutatja be a Balaton édenkertje. A Folly egyedülálló fejlesztésének köszönhetően 3D technológiával és tér-illúziókeltő animációkkal megvalósuló, 8 különböző elemből álló fényfestést csodálhatnak meg a látogatók.

A fényfestés keretein belül az Arborétum több pontján kelnek életre a növények és a kültéri alkotások, így például találkozhatunk a kertre elégedetten letekintő alapítókkal vagy az arborétum különböző növényeivel és tobozaival is – mindezt a lombokra kivetítve.

Az érdeklődők vezetett séta során is megismerhetik a vetítéseket. A látogatókat elsőként az Arborétum bejáratánál található üdvözlőkő fényjátéka varázsolja el, de rácsodálkozhatnak a lézernyalábbal megvilágított csüngő kék atlaszcédrus ligetre, vagy az animáció által megelevenedő „Békesség Nektek” szoborra is.

A családok és baráti társaságok emellett kalandokkal teli, kerti szabadulószobában is megmérettethetik magukat. A kert változatos élővilágát vezetett kerti séta során mutatják be, ahol a Bibliában és az Arborétumban egyaránt megtalálható növényekkel is megismerkedhetünk. Az színes programpaletta mellett az Arborétum munkatársai éttermi specialitásokkal, megújult süteményválasztékkal, borkóstolóval és tárcsás szalonnasütéssel is várják a látogatókat.

A Nagyszikla titka

„A Nagyszikla titka című program keretében megismerkedünk kicsit közelebből a Varázshegy/Nagyszikla történetével és rejtett részleteivel. Ellátogatunk egy olyan térbe, ahova állatkerti séta során csak vezetett séta alkalmával van lehetőség.” – írja karácsonyi kedvcsinálójában a Fővárosi Állatkert. Időpont: 2022. december 24. 11:30.

Az ünnepek alatt is látható a vörsi Betlehem

Közép-Európa legnagyobb Betlehemének története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg látogatói advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig, minden nap 9:00 és 17:00 között.

Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül. 2018-ban 3 köbméternyi tuja, 20 darab fenyőfa, és négy köbméternyi faanyag eredménye volt hetvenedik alkalommal látható. A Betlehem felépülése ma már 8-10 napon keresztül zajlik, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája. Minden évben teljesen más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres hazai és külföldről többnyire német, francia vagy éppen amerikai látogatóit.