Let’s travel together.

Festői sípályák a szomszédban – Golte, a szlovén síparadicsom

A szlovén Alpok nemcsak közelsége, hanem rendkívüli szépsége miatt is kedvelt a magyarok körében. December közepén itt már havas tájba cseppentünk egy remek szervezésű sajtóút keretében, hogy megismerjük a helyi csodákat. Már a megérkezés is izgalmasra sikeredett: a völgyben lévő hangulatos, kivilágított Mozirje kisvároskáján áthaladva buszunkat egy parkolóban kellett hagyni, ahonnan többszemélyes, kabinos lifttel haladtunk tovább a négycsillagos Golte Hotel & Mountain Resort recepciójához. Szlovénia leghosszabb felvonóliftjével a 8 percig tartó út során 1000 métert emelkedtünk a 3265 méter hosszú kábelen lebegve.
Közben próbáltunk betelni az alattunk elterülő Savinja-völgy megkapó látványával, amint fényárban úszva beolvadt a magas fenyőligetekbe. E különleges élménnyel gazdagodva, a liftből kiszállva egyenesen a recepcióhoz jutottunk, ahol a kandalló és a feldíszített karácsonyfa rögtön ünnepi hangulatot teremtett.

Szálloda a völgy felett

A 2011-ben épült négycsillagos szálloda 54 pazar szobával rendelkezik, így erkélyemről a havas hegyoldalt szemlélhettem. Hatalmas étterme svédasztalos reggelivel és menüs vacsorával a helyi ízeket ismertette. Hangulatos wellness részlege télen is használható kültéri medencével és beltéri SPA részleggel a síelés előtt és után is várt bennünket. Gőzkabin, szaunák (finn, bio-, infra-), meleg vizes lábmasszázs medence és masszázsok is a rendelkezésre álltak, ahol jó volt elidőzni a melegben.
Idén 32 db 44-210 m²-es új, modern, ízlésesen berendezett apartmant is átadtak a hotel mellett, melyek 4-12 fős családok, baráti társaságok részére biztosítanak ideális helyszínt a pihenésre. Az itt megszállók térítésmentesen használhatják a szálloda szolgáltatásait is. De „kunyhónkhoz” is kérhetünk reggelit, így egy kosár friss finomság vár minket reggelente az ajtónk előtt. Minden adott hát egy stresszmentes pihenésre! Mára a vendégek több mint a negyede magyar, így a hotel weboldala magyarul is elérhető.

Pályák a szálloda körül

A harapnivalóan friss hegyi levegőn különböző nehézségű, 12 km-nyi pályát próbáltunk ki. Kis csapatunk síléceken és snowboard-on vágott neki a hegyoldalaknak. 5 felvonó (3 libegő és 2 húzólift) segíti a visszajutást a pálya tetejére. A tengerszint felett 1300 és 1600 méteren élvezhető a siklás, mely novembertől március végéig használható. Kezdők és haladók is találnak pályát maguknak és gondoltak a gyerekekre is, akik közvetlenül a hotel mellett gyakorolhatnak a lankás domboldalon lévő játszótéren, oktatók és 50 méteres szállítószalag segítségével.
De szánkózni és bobozni is lehet a lankásabb részeken. A csúszáson kívül vár még jégmászás a befagyott vízeséseken – ezt az igazi adrenalinbombára vágyóknak ajánlják. De hótalpakon is sétálhatunk a gyönyörű fenyőfák árnyékában. A szálloda alatt 15 percnyi sétára található Szlovénia 6. legidősebb hüttéje, az 1896-ban épült Mozirje kunyhó, mely egész nap nyitva áll az arra járók előtt.

Fényárban a virágpark

Minden évben december 1-től január 6-ig csodálatos díszkivilágításba borul a völgyben lévő arborétum. Idén 1,5 millió égővel rendelkező, csillogó, többszínű lámpafüzérrel díszítették ki a fákat, bokrokat, épületeket. Az egy órán át tartó séta alatt gyönyörű színekben pompázó meseországon haladtunk keresztül, mely nemcsak a gyerekeket nyűgözi le: fényes alagút, kivilágított házak, templomok, állat alakok.
Megszólaltattam egy hatalmas, több méteres szélharangot is, melynek mély, öblös hangja varázslatosan szállt a fénylő fák között. Az út végén forralt bor és forró tea melengetett fel minket. Nehéz elképzelni, de áprilistól ugyanitt tulipántenger várja az érdeklődőket, ősszel pedig a tökök veszik át a meseszép helyszínt.

Kolbász és káposzta

A helyi ízeket nemcsak a szállodában kóstolhattuk meg, hanem az 1 éve felújított, modern Lesnika étteremben is kipróbálhattuk a régi recepteket új köntösbe burkolva. De találunk itt friss forrásvizet, finom helyi borokat és kézműves söröket (a komlót felfuttató karók a városba tartó úton is végigkísérték utunkat). A régi, hagyományos ízeket egy friss, fiatal csapat kelti új életre. Az étterem neve az itt termő mogyoró almát jelenti és a régi épület volt orvos tulajdonosának neve is egyben.
Minden évszakban látogatható

Síszezonon kívül, a hómentes hónapokban is jó programokkal vár minket a térség és a csúcson lévő hotel. Tavasszal és nyáron Golte addig havas lejtői, sípályái legelőkké változnak. Ilyenkor a szlovén paradicsomban fűszeres virágillat, kérődző tehenek és tárt karok várják a friss hegyi levegő szerelmeseit egy-egy pazar kirándulásra, biciklizésre, hegymászásra, barlangtúrára és ejtőernyőzésre.

A Világjáró Magazin utazását a Golte**** Hotel & Mountain Resort támogatta.