Let’s travel together.

Figyelem Ausztráliába utazók!

Az ausztrál idegenforgalmi hivatal, a Tourism Australia weboldalán néhány napja  folyamatosan frissülő, hivatalos tájékoztatást olvashatunk arról,  hogy az ország mely részei érintettek a bozóttüzekben. Bár a hétvégén kiszabadult némi csapadék a kontinens fölött, a szakértők szerint január végére és februárra ismét súlyosbodhat az országot szeptember óta pusztító tűzvész, mivel hagyományosan az év első két hónapjában kapnak lángra a bozótosok Ausztráliában – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Bozóttűz Új-Dél-Wales régióban

Az ország keleti részén kialakult bozóttüzek már eddig is hatalmas területeket tettek lakhatatlanná – emberek és állatok számára egyaránt. De a Tourism Australia oldala szerint, ahol nincs tűzveszély az országban, oda továbbra is várják a turistákat. A weboldal helyzetjelentése, ami helyi idő szerint 2020. január 23-án délután 3 órakor frissült utoljára, azt mondja, hogy a Canberra Repülőtér továbbra is zárva tart, de a többi nemzetközi reptéren zavartalanul működik a légi utaztatás.

A Queensland régióban, a Gold Coast mentén nincsenek tűz által érintett területek

A Queensland régióban, Brisbane-től a Whitsundays szigetekig nincsenek tűz által érintett területek. Új-Dél-Wales-ben, Ausztrália legnépesebb államában azonban továbbra is vannak olyan vidékek, amik részben érintettek, ilyen a híres Blue Mountain régió, a Capital Country és a Déli Felvidék, a Snowy Mountains és a déli part a Kangaroo-völggyel együtt. Tasmania, Nyugat-Ausztrália és az északi területek nem érintettek, Dél-Ausztráliában viszont több helyszín is van ahol vannak kisebb nagyobb bozóttüzek.

Az állatoknak ugyanannyi segítségre van szüksége, mint az embereknek – Ethan Brooke / Pixabay

A honlapon, ahol azt is leírják, hogy az önkéntesek miként tudnak segíteni a tűzvész sújtotta erdőkben, azt ajánlják, hogy az országba utazók folyamatosan tájékozódjanak a tüzek terjedéséről, mert nagyon gyorsan változhatnak a körülmények. Illetve ne felejtsék, hogy a légszennyezettség miatt sok nagykövetség konzuli ügyfélfogadása szünetel a canberrai térségben, köztük a magyar nagykövetségé is.


Kapcsolódó anyagok:

Melbourne levegője a legrosszabb a világon

Whitehaven Beach, Ausztrália legszebb tengerpartja

A Google szerint ezek lesznek 2020 leglátogatottabb úti céljai