Let’s travel together.

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja

Régi törekvése a turizmusnak, hogy négy évszakosra változtassa a szinte csak nyáron zsúfolt Balatont, amelynek pedig van őszi és téli arca is. Most a pandémia alatt, amikor a hotelek kényszerűen zárva tartanak, nincs wellness, ami csábítaná az embereket. A hidegebb időkben a nagy tó mellett mégis van program.

Azt mondják, hogy „Gyalogolni jó, és a láb mindig kéznél van”. Ezt a frappáns mondatot a Gyenesdiási Tourinform iroda hirdeti, ahol Kovács Judit tájékoztatott arról, hogy a Keszthelyi-hegység hosszabb és rövidebb túrákra is csábít, ki-ki vérmérsékletének, na meg a rendelkezésre álló idő függvényében megtervezheti útvonalát. A megrögzött túrázók és bringások azt mondják, rossz idő nincs, csak alkalmatlan öltözék, nézzük hát meg mit ajánlanak nekünk, ha már jól felöltöztünk.

A turistautak kiinduló és egyben célpontja is a Nagymező erdei kirándulóközpont, ahol kiépített szalonnasütő-helyek, asztalok és padok, focipálya, drótkötél csúszda, esőbeálló várja a kirándulókat. A Keszthelyi-hegység jelentősebb túraútvonalai innen indulnak, itt keresztezik egymást, vagy éppen itt érnek véget. Érinti például a Kéktúra-útvonal, de a piros és sárga + jelzés is innen indul, továbbá a Darnay-Dornyai kilátótúra is.

„Gyalogolni jó, és a láb mindig kéznél van” Fotó: Bezzeg Katalin

A Festetics-kilátót a Nagymezőről kiindulva hódíthatjuk meg. A Kerek-hegy tetején álló 3 szintes kilátóról csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre, illetve a Keszthelyi-hegységre. A Festetics család után elnevezett, 235 méter magasan található kilátót 2000-ben építették újjá, melyet az erdei kirándulóközpont, a Nagymező nyugati széléről induló gyalogösvényen érhetünk el.

Festetics kilátó Fotó: Bezzeg Katalin

Vadlánlik egy kis szélvájta barlang, amely a Ló-hegy oldalában bújik meg, a barlangnyílás tulajdonképpen egy szél-eróziós kőfülke, melyet mesterségesen tovább bővítettek. A századforduló idején nagy valószínűséggel titkos pálinkafőző helyként használták.

A Keszthelyi-hegység élővilágát bemutató tanösvény egyben zarándokút is a Fénykereszthez. A Keszthelyi-hegység dolomitjáról közel 80 védett, növényfaj ismert, mint a nősziromfélék, orchideák, árvalányhajak, kökörcsinek. Állatvilága ma is nagyon gazdag. Ezt az igen változatos élővilágot mutatja be a Dolomit-tanösvény, amely a Pince köz felől közelíthető meg. A tanösvényen jutunk fel a települést szimbolikusan védő Fénykereszthez, amelynek a csúcsa három
ponton kék fénnyel világít – ez a Szentháromságot, az alsó rész négy fehér fénye a feltámadást és Jézust,mint az Ég és Föld összekötőjét jelképezi. Innen is csodás panoráma tárul elénk.

Kaptatósabb, de a panoráma miatt mindenképp megéri felmenni a Berzsenyi kilátóhoz. Aki kilátókat keresi úticélként, választhatja a 7 kilátót felfűző Darnay-Dornyai Béla emléktúra útvonalat.

Keszthelyen a Festetics kastély parkjában megcsodálhatjuk most legalább kívülről az ünnepi díszbe öltöztetett kastélyt és annak meseszép parkját. Az előkert szőkőkútját a „Walesi herceg szökőkútnak” is nevezik, mivel a vízsugarakból a walesi hercegi címer toll-motívuma vehető ki, habár egyes szemlélődők szerint egy liliom virágának mintája is látható a vízképben.

Festetics kastély

Hercegnői Kamarakertet intimitása miatt az előkerti úttól cserjék takarják. Itt található egy Könnyező Szűz Mária szobor is. A Festetics-kastély belső udvarával egy keskeny sétány köti össze. A park legidősebb fája egy közel 500 éves kocsányos tölgy, de vannak itt kőrisek, juharok, páfrányfenyők, valamint két japánakác is. A park gazdag növényvilágának köszönhetően természetvédelmi terület lett.

Mivel ilyen módon távol került az emberi beavatkozásoktól, az állatok is visszaszoktak a parkba: a kerti tónál őshonos békafajok élnek, a mókusok újra benépesítették a kastélykert fáit, megtalálható a különleges kékszárnyú sáska is, a csak Keszthely környékén látható Keszthelyiensis denevérek, valamint több mint 40 fészkelő madárfaj (örvös galamb, balkáni gerle, pacsirta, kuvik, bagoly, stb.). Ha a kastélyt is szeretnénk látni, amely most zárva van, megoldható, mert szinte az egész kastélyépület és a parkja, valamint a hozzá kapcsolódó létesítmények is bejárhatók, sőt kiegészíthetők a virtuális világban, miután Rácz Márkó Dominik egyetemista elkészítette a keszthelyi Festetics-kastélyt a Minecraft játék
elemeiből.

Bódi Ágnes