Let’s travel together.

Izland döntött: Nincs többé luxushajózás a partjainál

A sziget kormánya végül úgy döntött, hogy egyszerűen kitiltja a hajókat Izland partjai mellől. Így a luxushajók programjából is kimarad a sziget meglátogatása, és az utazóknak is másfajta útvonalat kell találniuk a megközelítésére.

Óceánjáró Izland partjainál még 2017-ben –  Shutterstock.com

A szigorítást már 2020. januárt elsejétől kezdődően bevezetik, és minden erősen szennyező nehéz üzemű vízi járművet kitiltanak a felségvizeikről. Kivételt csak azok a hajók képeznek, melyeknél a gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 százalékot. Ez a szám jelenleg 3 és fél százalék, tehát az izlandiak által megengedett mennyiség 35-szerese. A hajók által használt nehézolaj minden más üzemanyagnál szennyezőbb. Az égés során felszabaduló korom nemcsak az egészségre káros, hanem a gleccserek olvadását is felgyorsítja – olvasható az Euronews.com oldalán.

Megfelelő tisztítással természetesen továbbra is lehet dízelolajat használni, amíg ezt más energiaforrásra nem tudják lecserélni, de fontos tudni, hogy a nehézolaj a legszennyezőbb üzemanyag és mielőbb meg kellene tőle szabadulnunk

– fejtette ki az izlandi környezetvédelmi miniszter.

Ha a héten elfogadják a szabályozást, akkor Izland lesz az első olyan állam, aki ennyire szigorúan lép fel a megahajók környezetszennyező működésével szemben. Korlátozások korábban is léteztek, csak nem ennyire kiterjedt szinten.