Let’s travel together.

Japán minta: ilyen lehet a közösségi utazás jövője

Autómegosztó, vasút, busz és taxitársaságok kínálatát is összefogja a Toyota japán mobilitási szolgáltatása.

A Nishi-Nippon Railroad (Nishitetsu) vasúttársaság és a Toyota megkezdte a “my route” elnevezésű, multimodális mobilitásszolgáltatás teljes körű üzemét, Japánban, Fukuoka és Kitakyushu városokban. A kényelmes használhatóság és a szolgáltatások szélesítése érdekében a Kyushu Railway Company (JR Kyushu) vasúttársaság, a Motaku taxifoglaló társaság és a Keio Dentetsu busztársaság is csatlakozik a projekthez. A mintaprojekt a teljeskörű összekapcsolt mobilitási szolgáltatások fejlesztésének kiváló példája, amely a jövő közlekedésének alapja lehet világszerte.

A szolgáltatás működtetésében környékbeli közlekedési, kereskedelmi és rendezvényinformációs vállalatok is részt vesznek. A projektet kiterjesztik a JR Kyushu vasúttársaságra is. A Toyota és a Nishitetsu 2018. november 1-én kezdte meg a my route próbaüzemét Fukuokában. A próbaüzem célja a multimodális mobilitásszolgáltatások megvalósíthatóságának vizsgálata, a fejleszthető területek megtalálása, valamint az ott élők és a turisták számára még kényelmesebb szolgáltatások létrehozása volt. A próbaüzem egy éves időtartama alatt 30.000 alkalommal töltötték le az applikációt, és a szolgáltatást értékelő kérdőívet kitöltők 80 százaléka elégedett volt, így a projekt népszerűnek és életképesnek bizonyult. Éppen ezért a teljes körű működés beindításával egy időben a szolgáltatást a próbaüzemnek helyet adó Fukuokáról kiterjesztették Kitakyushu városára is. Mindeközben a my route kényelmi faktora nagyságrendekkel javult, mivel további elektronikus fizetési módok váltak lehetővé, melyeket a Toyota Wallet elnevezésű applikáció is támogat. Megoldódott az összekapcsolódás a Toyota Japánban elérhető autómegosztó szolgáltatásával, a Toyota Share-rel is, a jelenlegi japán és angol operációs nyelv mellett pedig tervezik a kínai és a koreai nyelv bevezetését is.

Fukuokában a Nishitetsuval és a JR Kyushuval együttműködve tervezik a digitális jegyvásárlás bevezetését a Fukuoka Tourist City Pass-szal rendelkező külföldi turisták számára. Ezt a szolgáltatást Fukuoka városa, a Nishitetsu, a JR Kyushu és a Showa Bus is kínálja majd, méghozzá a már létező egynapos bérlet mellett, ami a Nishitetsu buszaira és vonataira már jelenleg is kapható Fukuokában. Kitakyushuban a Nishitetsu Bus Kitakyushu ugyancsak kínál majd egynapos bérletet. A tömegközlekedést mellőzni kívánók részére újabb lehetőség lesz a Daiichi Koutsu Sangyo vállalattal közösen kialakított, Motaku elnevezésű taxifoglaló szolgáltatás használata. A sinkanzen gyorsvonat vagy az autópálya-busz is igénybe vehető lesz hosszú távú utakra, amennyiben azok kiindulópontja vagy végcélja Fukuoka vagy Kitakyushu városa. A szolgáltatásokat lépcsőzetesen bővítik, és összekötik a JR Kyushu Net Yoyakuval, ami a JR Kyushu által működtetett sinkanzen vonatok online jegyvásárlására szolgáló szolgáltatás, valamint a highwaybus.com-mal ami a Keio Dentetsu Bus által üzemeltetett autópálya-buszok helyfoglalására és jegyfizetésére használt weboldal.

A my route szolgáltatás részletes leírása.

  1. Multimodális útvonalkeresés: Megjeleníti az útvonalterveket, kombinálja a különböző közlekedési módokat, mint például: tömegközlekedés (busz, vasút, metró), gépjármű (taxi, bérautó, autómegosztás, saját jármű), kerékpár és gyalogos közlekedés. Valós időben mutatja a Nishitetsu városi buszok helyzetét és a megállóhelyek foglaltságát.
  2. Foglalás és fizetés: Lehetővé teszi a taxifoglalást és fizetést, valamint a Nishitetsu digitális busz és vonat napi bérlet megvásárlását. Így a foglalástól a használatig egyazon applikációban vehető igénybe a szolgáltatás. Ezen felül 2019 végétől a Toyota Share szolgáltatás is igénybe vehető lesz a my route applikációban, valamint a Toyota Wallet hozzáadásával egy újabb fizetési mód áll az ügyfelek rendelkezésére.
  3. Üzlet és rendezvény információkereső: Informál a fukuokai eseményekről, üzletekről és városnéző pontokról, miközben kirándulásötleteket kínál, és segíti a navigációt.