Let’s travel together.

Játszva tanulhatunk a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

„Békeidőben” nem véletlen, hogy turisták ezrei keresik fel a világ minden pontjáról Pécsen, a Zsolnay Kulturális Negyedet. Vonzerejét igazán akkor érte el, amikor a város az „Európa Kulturális Fővárosa” cím elnyerésével lehetőséget kapott megmutatni magát.

A különféle kulturális, közművelődési, szórakoztató, gasztronómiai és oktatási funkciók ide telepítésével pezsgő kulturális negyeddé vált a terület. Létre jött a Zsolnay Kulturális Negyed, mely végső formáját 2011 decemberére nyerte el.

A 11 milliárd forintos beruházás során felújították a Zsolnay család egykori gyárépületeinek és lakhelyének területét, mely Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt. Ennek eredményeként 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre és kimagasló építészeti és ipartörténeti jelentősége, egyedülálló komplexitása elismeréseként 2014. május 16-án a hungarikumok listájára is felkerült a Zsolnay Negyed.

A turista a múzeumban órákig bámulná a Zsolnay kerámiákat, de most a szigorítások értelmében november 11-től egy hónapra bezártak a Zsolnay Negyed kiállításai és elmaradnak a programok, ugyanakkor most is akad néhány nézhető érdekesség a Negyedben.

A Zsolnay Kulturális Negyed parkjába a nyitvatartási időn belül (reggel 6-tól éjjel 23 óráig) bárki szabadon, ingyenesen beléphet, ott szabadon tartózkodhat. A kulturális városrész épségének megőrzését köztéri kamerák segítik – erről tájékoztatott Halász Kinga, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kommunikációs munkatársa. A Zsolnay Negyed parkjában összesen 15 védett műemléképület és 88 köztéri Zsolnay-szobor díszíti a festői parkokat, sétányokat.

Továbbra is használható a street ball pálya, pingpongasztalok és szabadtéri sakk várja a sportkedvelőket. A Negyed zárt területén három korszerű játszótér várja a gyerekeket. Tavaly nyáron a híres Szamárfül Fesztivál megnyitóján kilenc új játékkal bővült a játszótér: két trambulin, fészekhinta, amőba, játéktelefon, háton csúszó, kerekesszékes körforgó, integrált mérleghinta és rugós golyóvezető várja a kicsiket. Az integrált játékeszközöket akadálymentesen használhatják sérült gyermekek is.

A gazdikat és kutyusukat is várja a Negyed, kutyasétáltatásra a déli oldalon és a Ginkgo téren van lehetőség, természetesen pórázzal. Szerencsére a híres Kézműves Boltok Utcájában lévő üzletek és a shop is nyitva van, itt lehet vásárfiát venni, ha visszük a gyereket is, lehet, hogy megbánjuk, mert laposabb lesz a pénztárcánk: a Csoko-Láda Csokiboltban nem tudunk megtagadni a kicsiktől semmit. A Signo Galériába is benézhetünk, és ha megéheztünk, nyitva tart a pékség is, keresni se kell, olyan illatok áradnak, hogy muszáj betérnünk.

Ide költözött a Zsolnay Negyed Északi Infopontja is, itt tájékozódhatunk a Zsolnay Kulturális Negyed kínálatáról. És ha majd nyitva lesznek a múzeumok, itt vásárolhatjuk meg a jegyeket is.

Szöveg és fotó: Bódi Ágnes