Let’s travel together.

Kedvező roaming-döntés az utazóknak: marad az olcsó telefonálás az uniós országokban

Július 1-jén hatályba lépett a barangolásról szóló új, továbbfejlesztett rendelet. 2032-ig meghosszabbítja a belföldi díjszabás szerinti barangolást, amelynek köszönhetően az EU-ban és az EGT-ben utazók külföldön többletköltségek nélkül telefonálhatnak, küldhetnek szöveges üzeneteket és böngészhetnek az interneten.

Az új szabályok jelentős előnyöket kínálnak az uniós vállalkozások és polgárok számára is, jobb barangolási szolgáltatásokat biztosítva számukra, az otthonival azonos minőségű külföldi mobilszolgáltatással. Az új szabályok emellett Unió-szerte javítják a segélyhívási célú kommunikációhoz való hozzáférést, és egyértelmű tájékoztatást biztosítanak azokról az emeltdíjas szolgáltatásokról.

A fogyasztóknak most külföldön is ugyanolyan minőségű mobilinternethez van joguk, mint otthon. A mobilszolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a fogyasztók hozzáférjenek a 4G- vagy a fejlettebb 5G- hálózatokhoz, amennyiben ezek elérhetőek a fogyasztó által látogatott célállomáson. A fogyasztók számára lehetővé kell tenni, hogy a mobilszolgáltatási szerződéseikben és a szolgáltatók weboldalain tájékozódhassanak a hálózat elérhetőségéről.

Minden amit, roamingdíj eltörléséről tudni kell

Ha a fogyasztók repülőgéppel vagy hajón utaznak, a mobiltelefonok automatikusan kapcsolódhatnak a műholdak által biztosított fedélzeti hálózathoz. A nem földfelszíni hálózatok által nyújtott mobil csatlakozási szolgáltatások igénybevétele nagyon magas felár alá eshet. Az új barangolási szabályok kötelezik a szolgáltatókat arra, hogy védjék fogyasztóikat, és értesítsék őket, ha telefonjuk nem földi hálózatra vált. Ezen túlmenően a szolgáltatóknak automatikusan meg kell szakítaniuk a mobilszolgáltatásokat, ha a nem szárazföldi hálózatokon nyújtott mobilszolgáltatások elérik az 50 EUR-t vagy más előre meghatározott korlátot. A szolgáltatók további szolgáltatásokat is kínálhatnak, például a repülőgépeken és a hajókon igénybe vehető barangolás lemondásának lehetőségét.

A fogyasztók számára lehetővé kell tenni, hogy megalapozott döntést hozhassanak olyan szolgáltatások igénybevételéről, amelyek többletköltségeket vonhatnak maguk után. Külföldi utazás esetén drágább lehet ügyfélszolgálatokat, biztosítókat, repülőtéri ügyintézőket felhívni, versenyeken vagy rendezvényeken való részvétel céljából sms-üzeneteket küldeni, mint otthon. A szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy tájékoztassák a fogyasztókat azokról a telefonszám-típusokról, amelyek külföldi híváskezdeményezés vagy -fogadás esetén többletköltségekkel járhatnak. A szolgáltatóknak ezekről a másik uniós ország határának átlépésekor küldött automatikus SMS-üzenetek útján, valamint a szolgáltatási szerződésekben tájékoztatniuk kell a fogyasztókat.