Let’s travel together.

Kicsit csökkent itthon a vendégéjszakák száma

2023 februárjában a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,0, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal elmaradt a tavaly februáritól – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17 százalékkal növekedett. A belföldi vendégek száma februárban 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Az éjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a tavaly februárihoz viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest-Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldi vendégéjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

  • A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65 százalékát regisztrálták.
  • Az összes bruttó árbevétel megközelítette a 30 milliárd forintot, 42 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.
  • 1873 kereskedelmi szálláshely, köztük 778 szálloda és 847 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.
  • Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 8,5 százalékkal több, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több (egyaránt 1,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint tavaly január-februárban. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal nőtt, és csaknem 62 milliárd forintot tett ki. (MTI)