Let’s travel together.

Koronázás és más csodák az ünnepi hétvégén Székesfehérváron

Grandiózus színpad, egyedülálló látvány, lélegzetelállító zene, közel 100 szereplő – az Árpád-ház történetét lezáró Koronázási Szertartásjáték lesz a csúcspontja a Királyi Napok programsorozatának a 20-i hétvégén

Székesfehérvár legfontosabb és legszebb ünnepének soron következő eseménye a Koronázási Ünnepi Játékok, mely augusztus 19-21.), melynek háromnapos rendezvénysorozata a középkorba repíti a városba látogatókat. Királylányok és lovagok jönnek-mennek, mesterek szorgoskodnak az utcákon, tereken, mutatványosok, zenészek, boszik és jósok csalogatnak. A gyerekek középkori játékokat próbálhatnak ki, de bábműsor, koncert és számtalan kézműves foglalkozás is szórakoztatja az aprónépet a belváros minden pontján. A hagyományőrző csapatok táborában kézbe foghatjuk a fegyvereket, pajzsokat, a bemutatóikon megcsodálhatjuk az íjászok, a bajvívók, a lovasok ügyességét, gyorsaságát. Ez a három nap kalandokkal teli, izgalmas időutazás, leglátványosabb része pedig a 23 királyi óriásbáb felvonulása augusztus 20-án, Szent István ünnepén. Az óriásbábok a fesztivál ideje alatt a belváros különböző pontjain várják és hívják játékra a látogatókat.

Az eseménysorozat lelke a közkedvelt Koronázási Szertartásjáték (2022. augusztus 19-21. Székesfehérvár, Nemzeti Emlékhely), amely tizedik alkalommal állít emléket az Árpád-ház nagy királyainak. Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla, II. András, IV. Béla, IV. (Kun) László után idén III. András, „Az utolsó aranyágacska” koronázásába ágyazott élettörténetét mutatja be a Vörösmarty Színház, és egyben igyekszik összegezni annak az Árpád-házi korszaknak a történetét, amelynek az önálló magyar államiság megmaradását és megszilárdulását köszönhetjük.

Idén nyáron lezárul egy 10 éves eposz, a nagy királylegendák korszaka, amelynek keretében a Koronázási Szertartásjátékok megörökítették az Árpád-ház sors- és történelemfordító királyainak élettörténetét.
“III. Andrással vége van az Árpád-háznak, de nincs vége a kérdések sorozatának, hiszen III. András maga is egy kérdéses figura. A történészek is megosztottak abban a kérdésben, hogy valóban ő-e az utolsó Árpád-házi király? Én a voksomat azok véleménye mellett teszem le, akiknek az a meggyőződése, hogy igen, III. Andrásban valóban az utolsó Árpád-házi királyt tisztelhetjük.” – fogalmazott Szikora János rendező.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban az augusztus 31-ig még (!) látható Királyok és Szentek – az Árpádok kora kiállítás és a szertartásjáték több ponton is összekapcsolódik, ráadásul a szertartásjátékra jegyet váltók díjmentesen nézhetik meg a tárlatot. A belvárosban a példásan felújított múzeumi Rendház épületében márciusban nyílt kiállítást már több mint 35 ezren nézték meg. Nem véletlen: több mint tíz ország közel 700 felbecsülhetetlen értékű Árpád-kori kincsét mutatja be a tárlat egy helyen, ahogy korábban soha nem volt látható. Magyarország meghatározó korai évszázadairól, az Árpád-korról ad képet a gyűjtemény, s az sem véletlen, hogy itt, a „Királyok városában”, az ország történelmi fővárosban kapott helyet ez az országos szinten is kiemelkedő kiállítás.

Aki további különleges látványra és történelmi csemegére vágyik, nem hagyhatja ki augusztus 21-én a Középkori élő sakkot, amelyben idén II. András szentföldi hadjáratát játszák le a szereplők. A hadjárat a magyar középkor legnagyobb szabású külhoni, és az Árpádok Szentföldre irányuló egyetlen hadi vállalkozása. A székesfehérvári sakkszínház harmadik bemutatója ezt a hihetetlen vállalkozást kíséri végig sakklépésekbe foglalva. Egyedülálló produkcióra, feledhetetlen élményekre készülhetünk!

https://turizmus.szekesfehervar.hu/kiralyok-a-belvarosban2022

További információ:

www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu

www.koronazas.hu

www.arpadok.hu