Let’s travel together.

Lepkeles, madárnyüzsgés, hárfavarázs – hétvégi programajánló

Lepkék éjszakáját tartanak a Kolon-tónál, vízi és partimadarakat csodálhatunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakértője vezetésével, lesz gyerekkoncert gyerekeknek, aki pedig épp Erdélyben jár a hétvégén, jól teszi, ha felkeresi a 400 éves Mikó-várat Csíkszeredában.

Tavaszi madárnyüzsgés a Nagy- Zsombékban

A résztvevők szakmai bemutatást kaphatnak a fokozottan védett Nagy- Zsombék mocsarának madárvilágáról és nagy teljesítményű távcsövek segítségével csodálhatják meg a madárritkaságokat. „A vízi és partimadarak tömegei mellett parlagi sasok, vércsék, sólymok is szem elé kerülhetnek!” – ígéri a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Információk. Időpont: 2023. ÁPRILIS 21. 16.00-17.30. Helyszín/találkozó: A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Montág-pusztai megfigyelőtornyánál, (Makói úti kilátó). GPS koordináták: É 46º35’12.93” K 20º62’25.50” Részvételi díj: Felnőtt: 1.000,- Ft/fő; Diák, nyugdíjas 700,- Ft/fő Információ, jelentkezés: Balla Tihamér természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 471 5608)

Lepkék éjszakája a Kolon-tónál

„Saját autókkal és telekocsikkal közösen kimegyünk a B. Bognár tanyára, ahol az est folyamán szakember segítségével megismerjük a Kolon-tó éjszakai lepkéit. Napnyugta előtt sétálunk a Bikatorok tanösvényen (2 km), majd előadást hallgatunk a Kolon-tó lepkefaunájáról. Sötétedés után speciális lámpa fénye mellett figyeljük meg a különleges éjszakai lepkéket. Este tábortűz.” – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park meghívójában.

Rendezvénysorozattal ünneplik a 400 éves Mikó-várat Csíkszeredában

Rendezvénysorozattal ünneplik a Mikó-vár 400 éves fennállását a székelyföldi Csíkszeredában, a programok a hétvégén, április 22-23-án kezdődnek és jövő áprilisban érnek véget – közölték a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón, Csíkszeredában.

A Csíki Székely Múzeum és a székelyföldi város önkormányzata a rendezvénysorozattal arra emlékeztet, hogy a csíkszomlyói kegytemplom mellett a város másik fontos műemlék épülete április 26-án lesz 400 éves. Az építés kezdetét egy, a ferences kolostor könyvtárában talált bejegyzés bizonyítja – hangzott el a Mikó-vár vártörténeti kiállításának fegyvertermében tartott sajtótájékoztatón.

Korodi Attila polgármester online bejelentkezésében emlékeztetett: sokrétű programsorozattal ünneplik a jeles évfordulót, az emlékév április 22-én kezdődik és jövő áprilisban zárul.

Sógor Enikő alpolgármester közölte: a műemlék épület a múltban a lakosságot védte, napjainkban “a kultúrát, a csíki székely örökséget védi”. Nyitott intézményként a várudvar kulturális rendezvények helyszíne, mint a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál vagy a Csíkszeredai Régizene-fesztivál.

Szabó E. István történész-muzeológus, a programsorozat koordinátora szerint szombaton a várudvaron bőrdíszműves- és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a látogatókat. A várban vonósnégyes-hangverseny és kerekasztal-beszélgetés lesz, de Nagy István festőművész kiállítását, a vártörténeti, illetve a várostörténeti kiállítást is rendhagyó tárlatvezetéssel lehet megnézni. A középkori fegyverekről és a székely határőrségről hallhatnak előadást az érdeklődők, este a Szintaxis zenekar koncertezik.

Vasárnap íjászbemutató lesz, a magyar hímzés történetéről mesél Kissné Portik Irén néprajzkutató, valamint a reneszánsz hímzéssel és erőlevessel ismerkedhetnek a résztvevők.

Elhangzott, hogy a következő hónapokban is lesznek a vár történetének szentelt programok, tudományos és ismeretterjesztő előadások, és átfogó kötetet is megjelentetnek a Mikó-várról. A jubileum alkalmából felújítják a vártörténeti kiállítást, melyet 2024 januárjában nyitnak meg újra. Jövőre egy bronzmakettet is készítenek a vártérről.

A tervek szerint októberben a Tündérkert filmsorozat stábjának néhány tagja is bemutatkozik Csíkszeredában.

A Mikó 400 néven futó, folyamatosan bővülő programoksorozatról a Csíki Székely Múzeum honlapján (csikimuzeum.ro) és közösségi oldalán lehet tájékozódni.

A csíkszeredai Mikó-vár késő reneszánsz kori, szabályos alaprajzú ó-olaszbástyás várkastély. Építését 1623 tavaszán kezdték el, tíz évvel azután, hogy tulajdonosa, Hidvégi Mikó Ferenc (1585-1635) Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkapitánya lett. (MTI)

Hárfás napot tartanak vasárnap a budapesti Festetics Palotában

Hárfás napot tartanak vasárnap a budapesti Festetics Palotában; a rendezvényen Vigh Andrea ad koncertet gyerekeknek és felnőtteknek, továbbá fiatal tehetségek mutatkoznak be a közönségnek.

A különleges hárfás nap a Festetics Palotában vasárnap délelőtt 11 órakor hárfabemutató koncerttel indul. A gyerekeknek tartott délelőtti hangversenyen Vigh Andrea hárfaművész játékos formában mesél a hangszer 5000 éves múltjáról.

A délelőtti és a délutáni hangversenyre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen. (MTI)