Let’s travel together.

Liszt Fesztivál a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Nagy várakozás övezi a Liszt Fesztivált, ami elsőként kerül megrendezésre a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban szeptember 26-tól november végéig.

Három koncertre kerül sor a sorozatban, melyeken az egyik legsokoldalúbb zeneszerző műveit hallhatja a közönség a templom hatalmas szimfonikus orgonáján. A sorozat koncertjeire a jegy.hu oldalon lehet jegyeket és bérleteket vásárolni.

Engeszer Mátyás – akit 1871-ben neveztek ki a templom karnagyának – jó barátságot ápolt Liszt Ferenccel. Liszt 1870-től egyre többet látogatott Magyarországra, sőt életének ezen szakaszában –egészen haláláig– három város között ingázott: általában novembertől márciusig Pesten tartózkodott és az éppen akkoriban alakuló Zeneakadémia vezetésével foglalkozott, majd az év többi részét Weimarban és Rómában töltötte. Első hosszabb Pesti tartózkodásakor a plébánia akkori épületében lakott öt hónapon keresztül. Liszt gyakran vezényelte a templom zenekarát és kórusát, több művét is itt mutatták be először Magyarországon, mint például a Missa choralist, melyet ő maga vezényelt. A Via crucis a szerző halála után került bemutatásra a templomban.

Ezt a tiszteletet – a „Liszt-hagyományt” szeretnék napjainkban is fenntartani:

  • Elsőként Kalocsay Károly orgonaművész koncertjét hallhatjuk szeptember 26-án, akinek műsorán olyan monumentális Liszt-darabok hangzanak el, mint a Bach kantáta parafrázis Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című darab, vagy a Christus oratórium ikonikus tétele az egyház megalapításáról, a Tu es Petrus.
  • A második koncerten Erdődy János orgonaművész a Szent Erzsébet legendájának nyitó tételén kívül a virtuóz B-A-C-H prelúdium és fúgát adja elő október 10-én.
  • A Liszt Fesztivál zárókoncertjén Tóka Ágoston működik közre november 21-én. A koncerten a Liszt életmű grandiózus orgonadarabja, az Ad nos, ad salutarem undam korálra írt fantázia és fúga is felcsendül a templom orgonáján.