Let’s travel together.

Luxusban, síléccel a hátunkon is – Szétnéztünk Szlovákia síterepein

Budapestről indulva három óra sem kell ahhoz, hogy a hegyek ölelésében élvezhessük a tél szépségét. Mindegy, hogy kezdők vagyunk-e vagy profi síelők, esetleg csak egy kis kikapcsolódásra és feltöltődésre vágyunk a PARK SNOW Donovaly pályái és szolgáltatásai között mindenki találhat magának megfelelőt.

Fotó: parksnow.sk

A PARK SNOW Donovaly a 2019/20-es síszezonban is folytatja a tavaly sikeresen bevezetett online síbérlet árusítást. A rendszernek köszönhetően mindenkinek adott a lehetőség, hogy már otthon, kényelmesen megvegye síbérletét, mielőtt megérkezne a síközpontba. Regisztrálni és online vásárolni, viszont csak azok tudnak, akik már rendelkeznek egy chipkártyával. Nem számít, hogy a kártya egy nyári kirándulásból, felvonóhasználatból, bobpálya használatból, netán tavalyi Donovaly síelés után maradt nálunk, de a regisztrációhoz szükség lesz a számára. Ha megvan a kártya száma, akkor parksnow.sk weboldalon minden szükséges információt megadnak a síbérlet vásárlásához.

Fotó: parksnow.sk

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra között fekvő Donovaly tele van szabadidős és pihentető programokkal. Ha a síelés a kedvenc sportunk, akkor az idei szezont nekünk találták ki, ugyanis 2019. december 24-ig (dec. 24-én is) mindössze 15 €-ért 7 órás (egész napos) síbérlettel sportolhatunk. De ha meguntuk a síelést, akkor akár egy egyórás kutyaszános túrára is befizethetünk, de végigcsúszhatunk a gyönyörű hófödte tájon egy lovak húzta szánon is. Az extrémebb sportok szerelmesei pedig bérelhetnek motoros szánt, amivel 2-3 órás vezetett túrára is indulhatnak. A szánok kölcsönzési díja 150 eurótól indul.

Ahol a téli üdülés nem csak a síelésről szól

Az Alacsony-Tátra másik kedvelt és hatalmas síközpontja Jasná. A resorttól induló 23 lift segítségével a Chopok északi és déli oldala egy bérlettel látogatható. A tetején pedig ott vár minket a hegyi szállodák és éttermek királynője, a Hotel Rotunda, mely 2004 méter tengerszint feletti magasságban Közép-Európa legmagasabban fekvő szállodája.

De a 2019/2020-as téli idényben Jasná és a magas-tátrai Lomnici csúcs, illetve a Skalnaté pleso síközpont programjai sem csak a síelésről szólnak. 2020-ban például egy felejthetetlen, csillagos ég alatt elköltött vacsorára várják az érdeklődőket a központ. A 2020. január 04-én, február elsején, február 22-én, március 7-én és április 11-én megszervezett esemény a Tatranska Lomnica Apresi Bárjában kezdődik egy welcome drinkkel, majd egy esti, kivilágított felvonó úttal folytatódik a Skalnaté pleso tetejére, ahol többfogásos vacsora várja a vendégeket a modern Panorama Étteremben. Az estét szakemberek által vezetett csillagnézés kíséri, és végül az étteremhez közeli kilátóba is el lehet menni, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az éjszakában fénylő völgyekre.

Fotó: Marek Hajkovsky

De ha maradunk az Alacsony-Tátra vidékén, akkor a Jasnán fresh track síelhetünk az üres lejtőkön, mielőtt a felvonókat hivatalosan elindítanák, a romantikusok pedig az esti síeléseket élvezhetik a Fehér zarándoklaton. Az APRÈS SKI programot kedvelők DJ-k és művészek körében mulathatnak hajnalig a klubokban. De aki nyugalmasabban bulizik, az befizethet egy Tátrai élmény vacsorára is, ahol egy ratrak utazást követően 6 fogásos menü, meleg kandalló és gyertyafény várja.

Fotó: Marek Hajkovsky

A minőségi szálláshelyek szintén nélkülözhetetlenek a tátrai élményekhez. A Tatranská Lomnica négycsillagos szállodája, a Grandhotel Praha minden ízében elegáns, eltölti a történelmi szépség és a modern egészségtudatosság. A Grandhotel Stary Smokovec 1904-ben épült és olyan vendégei voltak, mint Harold Wilson brit miniszterelnök és Fidel Castro. A hoteltől egyébként pár méterre találni a Hrebienokra vezető libegő megállóját. A háromcsillagos Hotel FIS már egy modern sporthotel, fiatalos és wellness párti.


Szikrázó székesegyház a jégkupola alatt

A Tarajkán található Tátrai Jégdóm 2019-es fő témája a párizsi Notre-Dame katedrális.

Fotó: Marek Hajkovsky

A jégremekmű építésén 18 litván, német, lengyel, cseh és szlovák művész, illetve szobrász vett részt. A főépítész idén is Adam Bakos volt. Hihetetlen mennyiségű, 1 880 darab jégtömb felhasználásával készült el az építmény, melyek súlya több mint 225 tonna. A jégdóm egy 25 méter átmérőjű kupolában található, amit a Tatry Ice Master verseny csillogó jégszobrai is körbevesznek. A jégkiállítás 2019. november 22. óta nyitva a nagyközönség előtt.

További információk: slovakia.travel/hu