Let’s travel together.

Malmok nyomában, zenék bűvöletében, advent a RepTár-ban – hétvégi programajánló

Különleges kirándulásra hív a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Szolnoki Repülőmúzeumot sem kerülte el az adventi hangulat, a Fonó Budai Zeneházban pedig különösen gazdag az év végi programkínálat.

Vigántpetend kincseinek nyomában

„Egy rendkívül izgalmas területet fedezünk fel december 17-én (szombat) 10 órakor induló “GEO-TEO” túránkon, ahol Kapolcs és Vigántpetend szakrális értékei, zenélő kövei és az előző túrákból kimaradt egykori malmai egyaránt terítékre kerülnek!” – ezzel hirdet hétvégi túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Kapolcs, Bukovecz vagy Stefi-malom / Fotó: Sárdy Julianna (BFNP)

„Soron következő Malmok Völgye geotúránkon Kapolcsot és Vigántpetendet kapcsoljuk össze, egy látványosságokban gazdag felfedező körre. A műemlék katolikus templom után a zsidó temető jó állapotban megmaradt sírjait fedezzük fel, majd a “partos” nevet viselő különleges formakinccsel megáldott löszmélyút nyit kaput termékeny Dörögdi-medencére. Csórompusztán áthaladva egy sor különlegesség között találjuk magunkat: lehetőség van közelről látni a Imár dombját (Amelynek a vonalában nevet a Vázsonyi-séd és Eger-vízként folytatja útját.) erről a helyről láthatjuk a legjobban legfiatalabb Balaton-felvidéki vulkánunk, a Bondoró kráterének épségben maradt részét. Érdekességeket tudhatunk meg a Kinder-tó visszatérő felszín alatti vizeiről, és a térség korábbi vízgazdálkodásának visszásságairól is. Vigántpetenden egy egyedülálló egyházi gyűjteményt látogatunk meg és megszólaltatjuk a zenélő köveket. (Mindössze öt darab van belőlük Magyarországon, ebből kettő itt!) Kapolcsra visszatérve megtudhatjuk azt is, honnan kapta a Fejfájós-kút a nevét és néhány kevesek által ismert egykori malom mellett is elmegyünk, majd a túra végén – belépőjegy váltása mellett – lehetőség nyílik a Szaller-malom vezetéses megtekintésére.”

Gazdag év végi kínálat a Fonóban

A Parno Graszt, Berecz István, Keck Mária, a Los Orangutanes, Navratil Andrea, a Romengo és Lakatos Mónika, a Dresch Quartet, a Nosnach, a Söndörgő és a Szászcsávási zenekar is fellép a Fonó Budai Zeneházban az év végén. Az idén 30. születésnapját ünneplő Parno Graszt december 17-én mutatja be tradicionális cigányzenékből és saját átdolgozásokból álló műsorát a Fonóban, 20-án Berecz István és barátai adják elő Az idő mögül megszólaló erdő című műsort, amelyet Csoóri Sándor emlékére hívtak életre – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

“A parázslás korszakába jutott népi kultúránkra ne úgy tekintsünk, mint az augusztus huszadikára sütött díszkenyérre. Népi kultúránk a nemzeti kultúránk része, nem pedig érdekes hajtása. Nem rozmaringfa, nem tulipánfa, hanem az idő mögül megszólaló erdő” – fogalmaznak az előadás alkotói az ajánlóban. A 20-i est létrejöttét a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Kulturális Államtitkársága és a Nomád Nemzedék Alapítvány támogatta.

Keck Mária flamencotáncos és énekes alkotótársaival, Böröcz Petrával és Girán Péterrel december 27-én lépnek a Fonó színpadára La Luz del Flamenco című estjükkel. “A tánc, a ritmus, a dal és dallam szavak, amelyeket az egymásra figyelés köt össze a flamenco nyelvének szabályai szerint. A fénykörbe mindenki bevonódik, aki jelen van, rezdüléseink egymásba fonódva alakítják a dalok, mozdulatok folyását, a ritmus lüktetését” – írták a szervezők.

A Los Orangutanes a Kolumbiából indult cumbia stílust műveli, amely dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre is. A tíztagú zenekar ezúttal egy másik latin formációval, a pszichedelikus perui cumbiát, azaz chichát játszó Litumával alkotja a december 28-i műsor programját.29-én a magyar és a bolgár, valamint a cigány daloké lesz a főszerep, két különleges énekessel, Navratil Andreával és Lakatos Mónikával. Navratil Andrea magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusát adja elő Daram-daram-madaram címmel a Folkkvintett előadásában; az est két zeneszerzője Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs. Ugyanezen az estén a világzene nemzetközi színtéren is elismert hazai éllovasa, a Romengo és a Womex életműdíjas, Kossuth-díjas Lakatos Mónika is a Fonó vendége lesz. Műsorukban megelevenedik a roma közösség minden bánata és öröme.

30-án hagyományosan a dzsesszé a főszerep a zeneházban: most a Dresch Quartet, azaz Dresch Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő) és Csizi László (dob) áll színpadra. A Söndörgő tamburái ezúttal dzsesszes stílusban szólalnak meg, a virtuóz délszláv muzsika hazai képviselői új vizekre eveznek ezzel a koncerttel. Az esten fellép a Nosnach is minimál tangójával.

A Fonó Folkszilveszter idén a Szászcsávási zenekarral várja a közönséget. A vonós táncház mellett lesz moldvai is, amit a Gáska muzsikál. (MTI)

RepTár Advent

Ünnepi hangulatban várja a RepTár a látogatókat. A múzeum ünnepi díszbe öltözik az ünnepi időszakban. Mesés hangulatban kínál különleges kikapcsolódási élményt családoknak, baráti társaságoknak, kikapcsolódni vágyóknak és a repülés szerelmeseinek egyaránt.

Forrás: Reptár

A Repülő Rénszarvas Rejteke kvízzel, kalandosan térképezhető fel a RepTár 6 hektáros területe, ahol az elbújt Rudolf megtalálói jutalomban részesülnek. A játék során a RepTár érdekes gépei között a Hangárban a „Téli-sarkra” bukkanhatnak a látogatók, ahol kézműves foglalkozás várja kicsiket és nagyokat.

A RepTár is élményt ajándékoz! Ebben az időszakban a Pilótapont élményelemnél 2 gép helyett 4 gépbe ülhetnek be a múzeumi látogatók: a Pilótapont JAK-52 és a MiG-21 gépei mellet a Mi-2 helikopterbe és az APA-12 – „Tomika” indítókocsi belsejébe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.