Let’s travel together.

Még okosabbak lettek a Peugeot-ok

Az autózás, autóhasználat nagyon is személyes élményét az interneten keresztül elérhető, praktikus és kényelmes szolgáltatásokkal teszi teljesebbé a Peugeot. Ezeknek a funkcióknak a többsége a továbbiakban az okostelefonra telepíthető MyPeugeot alkalmazáson keresztül biztosít közvetlen, kétirányú kapcsolatot a vezető és autója között.

A mindennapokban talán fel sem tűnik, mennyire összetett dolog az autóhasználat. Folyamatos információcsere zajlik az autó, vezetője és a külvilág között. Legjobb tudásunk szerint utasításokat adunk és visszajelzésekre reagálunk, igazodva a folyamatosan változó forgalmi, műszaki és környezeti viszonyokhoz. Van azonban egy fontos határ: ezek során nem tudunk túllépni autónk korlátain.

Egyrészt csak azok az információk állnak rendelkezésünkre, amelyeket a vezetőülésből saját érzékszerveinkkel felfoghatunk, másrészt olyankor is jelen kell lennünk, ha a végrehajtandó feladat egyébként nem igényli, hogy haladjon az autó – ilyen az üzemanyagszint ellenőrzése, a navigációs úti cél betáplálása, a klímaberendezés hőfokának beállítása, hogy csak néhányat említsünk.

A Peugeot most bevezetett online szolgáltatásai* azonban feloldják ezeket a határokat. Egyrészt az egész világot elhozzák az autóba, másrészt az autót (pontosabban annak bizonyos funkcióit) elérhetővé teszik a világ bármely pontjáról.

Az előbbi csoport leglátványosabb képviselője a Tom Tom online navigációs szolgáltatása, amely folyamatosan frissülő adatokkal biztosítja, hogy a vezető minden pillanatban az aktuális forgalmi, időjárási és a közlekedéshez kapcsolódó egyéb információk birtokában hozhasson döntéseket. A technológia egy beépített fedélzeti modemen vagy az ügyfél mobiltelefonján keresztül kommunikál egy központi, folyamatosan frissülő adatbázissal.

Nem csak a pillanatnyi forgalmi adatokat (torlódásokat, útlezárásokat, baleseteket) jeleníti meg az autó központi infotainment kijelzőjén, de a rendelkezésre álló benzinkutakról vagy elektromos töltőállomásokról, az aktuális és várható időjárásról, vagy a közelben lévő parkolási lehetőségekről is tájékoztatja a vezetőt. A kategóriák szerinti online keresés révén megtudhatjuk, milyen éttermek, áruházak, hotelek vagy színházak vannak a közelben. Miután a képernyőn megjelenített elérhetőségeken ellenőriztük, hogy nyitva tartanak-e, egy mozdulattal be is állíthatjuk azokat új úti célként.

Az online adatbázis a sebességmérő berendezésekre is figyelmeztet, hálózatról tölthető (akkumulátoros elektromos vagy plug-in hibrid) jármű esetén pedig a hatótávolságtól függően folyamatosan megjeleníti az elérhető töltőpontok helyzetét, attól függően, hogy az ott található csatlakozók megfelelnek-e a járművünk által alkalmazott szabványoknak.

Az online adatkapcsolat nem csak a kényelmi, de a biztonsági szolgáltatások terén is új fejezetet nyit. A vészhelyzeti hívórendszer gombnyomásra vagy baleset esetén (ha működésbe léptek a légzsákok vagy a biztonsági öv előfeszítők) kapcsolatot teremt a mentőszolgálattal vagy az országúti asszisztencia szolgáltatókkal, elküldi részükre a meghibásodott vagy balesetet szenvedett jármű pontos tartózkodási helyét.

A MyPeugeot applikáció a közlekedéssel töltött időn kívül is hozzáférést enged autónk bizonyos funkcióihoz a világ bármely pontjáról. A minden elterjedt operációs rendszerhez elérhető alkalmazáson keresztül lekérhetjük utazásaink statisztikáit (megtett távolság, üzemanyag-fogyasztás, utak időtartama, stb.), a digitális szervizkönyvet vagy a jármű dokumentációját. Lehetőség nyílik szervizidőpont előjegyzésére, vagy megtervezhetjük előre következő utazásunkat, majd az úti tervet átküldhetjük a fedélzeti navigációs rendszerbe. Ellenőrizhetjük az üzemanyagszintet, a kilométeróra állását vagy a kötelező karbantartás várható időpontját.

Különösen hasznos a MyPeugeot szolgáltatás hálózatról tölthető (tisztán elektromos vagy plug-in hybrid) járművek esetén, amelyeknél a távolból indíthatjuk vagy időzíthetjük a töltési folyamatot, így kihasználva a csúcsidőszakon kívüli, kedvezményes tarifákat.

A jármű utasterét akár mobiltelefonunkról is az optimális 21 fokra előhűthetjük vagy fűthetjük, így télen és nyáron egyaránt optimális utazási környezetet biztosíthatunk már induláskor. Ráadásul ezzel a hatótávolságot is növelhetjük, hiszen ha az autó töltőre van csatlakoztatva, akkor nem az akkumulátor energiáját fordítjuk a fűtés vagy a klímaberendezés működtetésére, illetve indulás után jóval kevesebb energiát igényel az előre temperált utastér hűtése vagy fűtése.

A MyPeugeot alkalmazás különösen hasznos funkciója, hogy segít értelmezni a műszerfalon megjelenő figyelmeztető jelzéseket és hibajelentéseket: elég lefotózni a piktogramot a telefonnal, és a rendszer máris azonosítja és elmagyarázza annak jelentését. Ugyanez érvényes az egyes kezelőszervek funkciójára és működtetésére: a MyPeugeot segítségével a legbonyolultabbnak tűnő fedélzeti rendszer kezelése is gyerekjáték.

A Peugeot online szolgáltatásainak, illetve a MyPeugeot alkalmazásnak a használata regisztrációhoz kötött, ám díjmentes. A funkciókat minden esetben a tulajdonosnak kell aktiválnia, azonban a márkakereskedésben segítenek ebben az ügyfeleknek.