Let’s travel together.

Még több e-járművet vethetnek be Ferihegyen

A Budapest Airport uniós támogatással 83 töltőállomást és 102 töltőpontot hoz létre. A töltőket a repülőtér kerítésén belül telepítik, azokat a repülőtér-üzemeltető flottájába tartozó járműveken felül a légikikötőben tevékenykedő partnercégek is igénybe vehetik.

A Budapest Airport 2021-ben elsődleges célként fogalmazta meg, hogy korábbi vállalásánál 15 évvel korábban, legkésőbb 2035-re eléri a nettó zéró kibocsátást, amelyet az úgynevezett zéró karbon ütemterv mentén valósít meg. Ennek elérésében egyebek mellett szerepet játszik az e-mobilitás repülőtéri fejlesztése is.

A repülőtér-üzemeltető elektromos töltőinfrastruktúrájának jelentős fejlesztése céljából még 2021 végén felkerült a magyar kormány az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből megvalósítandó projektjeinek listájára, amelynek keretében összesen 1,3 milliárd forintból (közel 3,2 millió euróból) új e-töltőket létesíthet a földi kiszolgálók, a repülőtéri kiszolgáló járművek és a partnerek repülőtéri járművei számára. A 2025. augusztus 31-ig, három ütemben megvalósuló fejlesztés keretében 102 új e-töltőpontot telepítenek a repülőtér területén belül, amelyet a Budapest Airport fele részben saját költségvetésből, fele részben pedig Európai Uniós forrásból valósít meg. Az Európai Uniós támogatás mértéke közel 650 millió forint (pontosan 1 594 250 euró), amely a 83 töltőállomás kivitelezésének felét fedezi. A fejlesztés másik felét a Budapest Airport önerőből valósítja meg.

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

A projekt keretében kiépített infrastruktúra a repülőgépkiszolgálási folyamat számos pontját támogatja majd: a fedélzeti étkeztetést biztosító teherautók, vízszállító és mosdókezelő járművek, poggyászkezelő autók és egyéb légi rakománykezelő járművek, az előtéri utasszállító buszok, peronlépcsők és vontatójárművek töltését is biztosítani tudja.

A Budapest Airport évek óta folyamatosan fejleszti az elektromos járművek töltő infrastruktúráját, és partnervállalatait is folyamatosan ösztönzi az e-mobilitás fejlesztésére. A közelmúltban összesen 134 földi kiszolgáló jármű, illetve 24 flotta- és menedzserautó cseréje valósult meg hagyományos meghajtásúról elektromos meghajtású vagy hibrid modellre, amellyel összesen évi 412 000 liter üzemanyag és megközelítőleg 1 080 tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg. A Budapest Airport eddig 66 elektromos autótöltőpontot telepített, amelyből 35 a légi oldalon, míg 31 darab a repülőtér földi oldalán található. A Budapest Airport a repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnerek részére további 35 elektromos töltőpont kiépítésében segédkezett a repülőtér területén. A Főtaxi, a Budapest Airport szerződött partnere szintén kiemelten kezeli az e-mobilitás előmozdítását, és flottájának 30%-át már elektromos vagy hibrid járművekre cserélte. A Főtaxi repülőtéri pufferparkolójában már hat ultragyors elektromos töltőpont működik, amelyek száma 2025 végéig várhatóan 26 töltőponttal bővül.