Let’s travel together.

Megnyílt Új-Zéland legújabb és eddigi legszebb turistaútvonala

A túrázás növekvő népszerűségére reagálva Új-Zéland természetvédelmi minisztériuma (DOC) úgy döntött, hogy kibővíti a Great Walks turistaútvonalak családját kilencről tízre. A legújabb útvonal neve Paparoa Track és 55 km hosszú: vonala a Paparoa hegység keleti oldalán fekvő Blackballtól a nyugati oldalán lévő Punakaikiig vezet. Az utat úgy alakították ki, hogy a hegyi kerékpárosok, és a gyalogosok is tudják használni;14 kilométere már korábban is meglévő nyomvonal volt, a többi 41 kilométert viszont újonnan hozták létre.

Az új útvonal is gyönyörű helyszínek mellett vezet © Jason Blair / Lonely Planet

A Paparoa Track útvonalát úgy alakították ki, hogy egy ponton találkozzon a Pike29 Emléktúrával, amelyen gyalogosok és lovasok juthatnak el a Pike Valley Emlékhelyre. Ez a helyszín emléket állít annak a 29 bányásznak, akik 2010-ben életüket vesztették a Pike River bányakatasztrófában – olvasható a Lonely Planet cikkében.

Forrás: Pixabay.com

A Great Walks útvonalak olyan új túrapályák, melyek egytől-egyig más és más, változatos és látványos tájon mennek keresztül. Könnyen követhetőek és jól járhatóak, ezért vonzanak annyi sportolót. Őshonos erdőkön, tavak és folyók mellett, csipkézett hegycsúcsok körül, mély szurdokokban és hatalmas völgyek vezetnek keresztül. Bár sokan inkább egyedül szeretik végigjárni a pályákat, aki igényli, az vezetett túrákon is részt vehet. Az útvonalak a nagyobb városokból kiindulva könnyen elérhetőket – és szállás ajánlatokat is kaphatunk a közelükbe. A DOC mind a tíz Great Walk útvonalon kínál szállást kis rusztikus kunyhókban.