Let’s travel together.

Megvan a győztes, kiderült mi lett a 2020-as év madara

Az év madara cím nem csak egy egyszerű értékelés, hanem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) figyelemfelhívó projektje, amivel a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét. A négy évtizede futó programban a lakosság tavaly három fajra szavazhatott: az erdei fülesbagoly mellett a füleskuvikra és az uráli bagolyra – közölte az MTI.

A szavazáson győztes erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják. Hatalmas elterjedési területű madár, ami azt jelenti, hogy Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában is egyaránt költ. A világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Magyarországon pedig ez a leggyakoribb bagolyfaj, aminek az  állománya 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ragadozó életmódot folytató faj, aminek a fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár zsákmányolása is. A hazai köpetvizsgálatok alapján leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog. Mikor beköszönt az őszi időszak hatalmas, települési szinten akár több százas csapatokban jelenik meg a falvak, városok fáin, hogy itt áttelelve, éjszakánként innen kijárva vadásszanak.

Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, az autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza minden évben. A gyéríthető varjúfélék fészkeiben kotló tojókra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt veszélyt jelent az illegális “belepuskázás”, amikor a vadászok a tiltást figyelmen kívül hagyva alulról belelőnek a fészekbe. A varjúfélék, mint a legfontosabb fészekgazdák helyenkénti megritkulása negatívan hat a fészkelő párok számának alakulására.


2020. január 6-án azonban nem csak az év madarát hirdették ki, hanem az év hüllőjét is, ami a keresztes vipera lett. Az MME közleménye szerint az év hüllője a keresztes vipera lett. A közlemény szerint az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, folytatva a 2012-ben indult Év hüllője/Év kétéltűje programot, “Nem minden mérges, ami fekete!” címmel hirdette meg 2020 év hüllőjének a keresztes viperát.