Let’s travel together.

Melbourne levegője a legrosszabb a világon

Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét, és délutánra a világ legrosszabb adatait mérték a városban az IQ Air Quality Visual adatai szerint. Ez a rendszer összesíti a globális levegőminőségi adatokat. A füst és a por miatt az ausztrál nyílt teniszbajnokság edzőmérkőzéseit is le kellett fújni, és a selejtezőket is elhalasztották – olvasható az MTI hírében.

Illusztráció – Pixabay.com

A bozóttüzek füstje miatt több tűzjelző is megszólalt a városban. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ha tehetik, ne menjenek ki a szabadba, mert a levegő jelenleg még a teljesen egészséges emberek számára is veszélyes. A helyi meteorológiai intézet egyik szakembere azt tudatta, hogy szerdán várhatóan délnyugati szél érkezik a városba, amely némileg javít majd a helyzeten.


A bozóttüzek első fellángolásai 2019 novemberében keletkeztek, mivel Ausztrália időjárását rendkívüli hőség és szárazság jellemezte. 120 éve ez volt a legszárazabb tavasz, és az ötödik legmelegebb. A kontinensen volt ahol 47,1 Celsius-fokot is mértek. A katasztrófát okozó tüzek végül az ország keleti részén alakultak ki először, és az ország történtében ez lett végül az egyik  legsúlyosabbak.  Új-Dél-Wales és Queensland államokban hamarosan  szükségállapotot kellett elrendelni és több lakóövezetet is evakuáltak. A lángokban többen meghaltak, sok épület megsemmisült és az erdők élővilága is válságba került, főleg a kenguruk és a koalák.

Forrás: Rebecca Tregear / Pixabay

A tüzeket az új évre sem sikerült eloltani. 2020. január 2-án rendkívüli helyzetet hirdettek. Ekkor már 18-ra emelkedett a halottak száma és több mint 1200 lakóház semmisült meg a lángokban.