Let’s travel together.

Munkácsy Hatvanban

A Hatvany Lajos Múzeumban megtekinthető a Munkácsy Hatvanban című kiállítás. A Munkácsy Mihály festményeit bemutató időszakos tárlat, melyet október 11-ig látogathat a közönség, Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő magángyűjteményét képezi, és Mosonmagyaróvárról érkezett a városba.

A kiállítás megtekintését biztonsági intézkedésekkel szigorítják. A látogatók számára a belépés után kötelező a kézfertőtlenítő használata, egyszerre maximum 15 fő tartózkodhat a kiállítási térben, és a recepción várakozó csoport létszáma sem haladhatja meg a 15 főt.

A Munkácsy Hatvanban című tárlat a monumentális műveiről híres mester szinte minden alkotói korszakából tartalmaz képeket, vázlatokat, kompozíció-tanulmányokat. Egyik leghíresebb képe, Az ásító inas, a kiállítás kiemelt helyén állva idézi fel Munkácsy gyermek- és fiatalkorának nehézségeit, asztalosinasként eltöltött éveit.

Munkácsy művei alapvetően kronológiai sorrendben és tematikus csoportokban tárulnak fel az érdeklődők előtt. Korai éveiben elkészítette anyai ági rokonai, a Reök-család portréit, majd az 1870-es évek elején a franciaországi tájképek inspirálták, melyek közül például az Erdőrészlet két alakkal és a Cigányok az erdő szélén jelennek meg a kiállításon. Munkácsy neve hallatán valószínűleg sokan a szalonképekre asszociálnak, utóbbiak közül, többek közt, a nagyméretű Készülődés a papa születésnapjára és a Két család a szalonban is megtekinthető Hatvanban. Az 1880-as évek elejétől Munkácsy tudatosan fordult egy olyan téma felé, mely hite szerint az egész európai társadalom számára egységesen befogadható volt. A keresztény hit ihlette Krisztus Pilátus előtt című kép, valamint a Golgotához készült vázlatok szintén a tárlat jelentős darabjai. A kiállításon több Munkácsy-tanítvány portréja látható szeretett Mesterükről. A három Munkácsy-ábrázolást készítő festő – Hans Temple, Halmi Artúr és Rippl-Rónai József – más-más megközelítésben, de nagy művészi kvalitással, mély tisztelettel mutatja be a világhírnévre szert tett párfogó alakját.

A magángyűjtemény bemutatása kiegészül a Munkácsy kultuszának mozaikjai c. kísérőkiállítás megjelenítésével és egy rövid, ismeretterjesztő kisfilm levetítésével.

A Munkácsy-kiállítás regisztrációhoz kötött! Az alábbi elérhetőségeken lehet ezt megtenni: az info@hatvanymuzeum.net e-mail címen, vagy telefonon a 06/37-540-124-es telefonszámon!