Let’s travel together.

Nyírbátor: Sárkány a Báthoriak földjén

Egy élhető, szépen gyarapodó kisváros a keleti országrészben – így jellemezhető Nyírbátor, a Nyírség szívében található, 13 500 lakosú város, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leggazdagabb történelmi értékekkel rendelkező települése. Írásos emlék 1279-ben említette először Nyírbátort, melynek neve az ótörök batir (jelentése bátor), „jó hős” jelentésű szóból származik. A kisváros a középkorban hosszú időn keresztül virágzó kereskedelmi, igazgatási és kulturális központ volt. Több mint hét évszázados történelmének legfényesebb időszaka a Báthori családhoz köthető. Műemlékei is a 15–16. században országos jelentőségű család rangjához méltóak, melyek ma is a város meghatározó értékei. Top látnivalók Nyírbátorban.

1. A Történelmi sétány

A városnak ez a része a Báthori család életéből mutat be néhány epizódot. A legenda szerint a Báthori-címerpajzsba a sárkány Vid nevű ősük hőstette nyomán került, aki a közeli Ecsedi-lápban tanyázó, a környéket pusztító, az ott élőket rettegésben tartó sárkányt megölte, és fogait bizonyítékként kivette. A sárkányt legyőző Bátori Vid – kinek tettét a hagyomány I. István (1000–1038) uralkodásának idejére tette – még mondai személy. A család másik harcosa, Opos viszont már élő személy, aki Salamon király (1063–1074) vitézeként egy cseh lovag legyőzéséért kapta a Bátor nevet. A két történelmi templomot összekötő sétányon tanúi lehetünk többek között Vid vitéz és a sárkány csatájának. Kettejük mondája a nyírbátori sárkánykultusz gyökere. Ezek láthatóak ma a város címerében. Ugyanakkor a valós eseményeken alapuló jelenetek sem hiányozhatnak – például Báthori György és Báthori Anna, a hírhedt Báthori Erzsébet szüleinek házassága.

2. Báthori-várkastély/Báthori-panoptikum:

Forrás: mtu.gov.hu

A Báthoriaknak már a 14. században udvarháza volt a városban, amit az 1400-as években egy több önálló palotaszárnnyal is rendelkező, megerősített kastéllyá bővítettek. A 16. században az épületnek még jelentős történelmi szerepe volt, de a későbbi századok folyamán erősen romos állapotba került. A 2006-ban felújított Báthori-várkastélyban található Báthori-panoptikumban egy varázslatos időutazás részese lehet a látogató. A várkastély állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg. A 16–17. század jelentős eseményeit összesen negyvenöt életnagyságú figura jeleníti meg. Az aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű öltözet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

3. Református és minorita templom: A kenyérmezei csata

Nyírbátor számára nem csupán történelmi jelentősége miatt fontos. A hagyomány szerint Báthori István vajda az ütközet előtt fogadalmat tett: ha Isten győzelemre segíti a keresztény magyar harcosok fegyvereit, templomot emeltet a Mindenható dicsőségére Nyírbátorban. A magyar csapatok Báthori István és Kinizsi Pál vezetésével győzelmet arattak a török sereg fölött, így Báthori – fogadalmához hűen – két templomot is építtetett. Ezek egyike a mai református, a másik pedig a minorita templom. Mindkettő a magyarországi késő gótika igazi gyöngyszeme.

Kulturális kisváros a keleti végeken

A keleti országrészben fekvő Nyírbátor történelmi emlékekben gazdag, dinamikusan fejlődő település, amelynek lakói egészséges lokálpatriotizmussal ápolják a múlt emlékeit. Ugyanakkor a 21. század jegyeit magukon viselő középületekkel, modern gyártelepekkel, ipari technológiákkal is találkoznak az érkezők. Tudni kell, hogy vidékünkön más az élet ritmusa, mint az ország központi

területein, más a közérzetük az itt élőknek, akiknek „otthonosságérzete” egyúttal komoly hajtóereje a hétköznapoknak. A kedves, közvetlen, vendégszerető szabolcsi emberek, a szép, rendezett város, a történelmi emlékek szokatlan bősége egyre több vendéget vonz: ez az örökség, a történelmi hangulat igazi pezsgő, kulturális kisvárossá teszi Nyírbátort. Rendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza. A zenei napok feledhetetlen programjai, a varázslatos hangulatot teremtő Szárnyas Sárkány Hete programjait adó egyedülálló Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál méltán tették ismertté határon innen és túl Nyírbátor nevét. Büszkén mondhatjuk, hogy Nyírbátor a „kulturális kisváros” méltán kivívott rangját őrzi, gyarapítja, ugyanakkor gazdasági alapjait erősítve, biztonságos, emberléptékű település. Ennek a városnak nemcsak múltja, hanem élhető jelene és fenntartható jövője is van.

4. Fedeles lovarda

A városban eltöltött vendégéjszakákra a wellnessturizmus jótékony hatással volt, amit egy újabb terület fejlesztésével tovább szeretne fokozni a város vezetése. Egy, a határon átnyúló, magyar–román együttműködési projekt keretében, a lovas turizmusra alapozva fedeles lovarda épült, mely az elképzelések szerint tovább növeli majd a városba érkező látogatók számát.

5. Sárkány Wellness és Gyógyfürdő, Sárkány Apartman és Kemping:

A gyógyfürdő fejlesztése a „Hit és Egészség – Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért” című projekt keretében valósult meg, Nyírbátor és Máriapócs hitéleti és gyógyászati értékeire, továbbá a vallási, turisztikai látnivalók és gyógyturisztikai infrastruktúra és szolgáltatások összekapcsolására építve. A több mint ezer méter mélyről feltörő, 53 °C-os Báthory gyógyvíz összetétele alkáli-hidrogén-karbonátos, jodid-és bromidtartalommal, amely jótékony hatással van az ízületi és mozgásszervi megbetegedésekre. Az egész évben üzemelő Sárkány Wellness és Gyógyfürdő gyógy-vizes medencéi, a tan- és az úszómedence, valamint a jakuzzik egyaránt felfrissítik a pihenni és a sportolni vágyókat.

A térség legjobban felszerelt wellnessrészlegében mindenki kedvére választhat a finn szaunák, az infraszauna, a gőzfürdő és a sókabin közül. A gyógyászati részleg tapasztalt szakszemélyzete súlyfürdő, szénsavas fürdő, gyógymasszázs, csoportos víz alatti gyógytorna, gyógyúszás, tangentor és iszappakolás kezelésekkel segíti a gyógyulni vágyókat. A strandfürdő öt szabadtéri medencéjében és óriáscsúszdáin a napsütés szerelmesei érezhetik jól magukat. A gyógyfürdő és strandfürdő közvetlen szomszédságában lévő Sárkány Apartman és Kemping ideális hely a természetközeli pihenéshez. A páratlan szépségű, tóval, erdővel övezett környezetben 16 apartman, lakókocsi-beállók és sátorhelyek várják az üdülni vágyó családokat.

Kocsis Erika