Let’s travel together.

Ötletes csomagszállító megoldások autós utazáshoz és 9 tanács a Skodától

Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a Skoda modelljei utasaik és csomagjaik számára, ám ha még ez sem bizonyulna elegendőnek, a márka választékában számos lehetőség sorakozik például kerékpárok és más sporteszközök, illetve terjedelmes tárgyak elhelyezésére.

A továbbra sem szűnő COVID-19 világjárvány következtében sok család belföldre szervezi idei nyári vakációját, s jó tudni, hogy a Skoda számos csomagszállítási megoldást kínál az autó kapacitásának egyéni igények szerinti bővítéséhez. Legyen éppen szó kerékpárokról vagy más sporteszközökről, sátorról vagy grillkészletről – ha valami már nem férne a csomagtartóba, kényelmesen elhelyezhető akár a tetőn, a hátsó kiegészítő csomagtartón vagy éppen az utánfutón. Az igényes kialakítású és stabil csomagtartó-rendszerek és tetődobozok sokoldalúan használhatók ki és jóval kényelmesebbé teszik az utazást. A tartozékok kínálatában utánszerelhető vonófejek is szerepelnek, igény szerint rögzített, levehető vagy kihajtható kivitelben. Minden eredeti tartozékot kifejezetten a ŠKODA gépkocsikhoz fejlesztettek ki, illetve teszteltek, s az illesztési pontosság, a kezelhetőség, a tartósság és a biztonság terén egyaránt nem hagynak kívánnivalót maguk után.

Tetőcsomagtartók és tetődobozok minden modellhez

A tetőcsomagtartók minden tetősínnel felszerelt vagy anélküli Skoda modellhez rendelkezésre állnak, s olyan hosszú és terjedelmes tárgyak szállítására is használhatók, amelyek sem a csomagtartóban, sem pedig az utastérben nem férnének el. Használaton kívül az alap- és a kereszttartók tiszta körülmények között, egy tartózsákba helyezve tárolhatók. A tetőcsomagtartó különösen praktikus kiegészítői az egyszerűen felszerelhető, s akár 510 liter további tárolóhellyel szolgáló tetődobozok, amelyek a vakációs csomagok jelentős részét elnyelve még a mindössze 3,60 méter hosszú CITIGOe iV modellt is igazi „poggyászmesterré” avathatják. A Skoda tetődobozok zárhatók, vízállóak, s fekete, ezüst vagy fehér színben kaphatók. Aerodinamikailag optimalizált alakjuk nagyobb sebességeknél egyaránt kedvezően befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást és a menetstabilitást, emellett a szélzajokat is korlátozza.

Kerékpártartó a tetőre és a vonófejre

A kerékpárok szállítására a Skoda két praktikus és biztonságos megoldást kínál. A vonóhoroggal felszerelt járművek hátsó kerékpártartóval is kiegészíthetők, amelyen típustól függően akár három kerékpár is elfér. E zárható tartó egyszerű és biztonságos rögzítést tesz lehetővé és tekintélyes teherbírásával elektromos kerékpárok szállítására is alkalmas. Komplett kivitelben, hátsó lámpatestekkel és rendszámtábla-tartóval készül. Alternatív megoldásként a tetőre szerelhető és ugyancsak zárható kerékpártartó szerepel a kínálatban, amely az alap-tetőcsomagtartóra vagy a megfelelő kereszttartókkal a tetősínekre erősíthető és akár három kerékpár is biztonságosan elhelyezhető rajta. A téli sportok rajongói szintén megtalálhatják számításukat, a CITIGOe iV, az OCTAVIA és a SUPERB, valamint a KAMIQ, KAROQ és KODIAQ SUV-modellek számára ugyanis különleges tetőcsomagtartók is kaphatók, amelyek akár négy pár síléc vagy két snowboard szállítására is alkalmasak.

Utánszerelhető vonófejek

A legtöbb modell utólag is felszerelhető a vonóhoroggal. A rögzített vonófejek mellett, levehető vagy kihajtható változatok is rendelkezésre állnak, utóbbiak használaton kívül egyszerűen eltűnnek az autó alatt.

  • Tippek a pakoláshoz és a vezetéshez tetőcsomagtartóval, tetődobozzal és társaikkal:
  • Általában érvényes: a súlyos poggyászt lehetőség szerint alulra kell a járműbe helyezni, mivel a magas tömegközéppont – különösen a kanyarban – jelentősen befolyásolhatja a menettulajdonságokat.
  • A poggyászt szilárdan a tetőcsomagtartóra kell erősíteni, mert a rosszul rögzített rakomány vészfékezéskor pillanatok alatt „lövedékké” válhat.
  • A tetődobozokban elhelyezett hosszú és nehéz tárgyakat szintén gondosan rögzíteni kell. Az első részükbe pakolt puha tárgyak, például kabátok és hálózsákok, egyfajta csillapítópárnaként is szolgálhatnak. A fennmaradó üres tereket is kell tölteni, így menet közben sem csúszhat el semmi.
  • Parkolóházba behajtáskor ügyelni kell a jármű tetődobozzal együtt adódó teljes magasságára, az SUV-modellek, gyorsan meghaladhatják a kétméteres határt.
  • Néhány kilométer megtételét követően, de legkésőbb az első pihenő alkalmával ellenőrizni kell a csomagok kellően szoros rögzítését, s szükség esetén meg kell igazítani őket.
  • Tetőcsomagtartóval vagy utánfutóval közlekedve általában érvényes: a magasabb tömegközéppont, a megnövekedett tömeg és a fokozott légellenállás befolyásolhatja a menettulajdonságokat és hosszabb fékutakat eredményezhet.
  • A vonófejre szerelt hátsó kiegészítő csomagtartó használatakor ügyelni kell a vonófej maximális függőleges terhelhetőségére. A vonatkozó adatok a járműdokumentációban találhatók.
  • Amennyiben nincs szükség a tetőcsomagtartóra és a tetődobozra, az üzemanyagtakarékosság érdekében célszerű leszerelni őket.