Let’s travel together.

Séta a Tisza fővárosában

Tiszai hajósok tere, Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd, Tisza-parti sétány – séta Szolnokon, ahol majdnem minden a Tiszáról szól.

A nemrég kívül-belül teljesen megújult, barokk stílusú, Szentháromság tiszteletére felszentelt, belvárosi katolikus templom Szolnok legrégebbi műemléke, melyet ferences rendi szerzetesek emeltek a 18. században. A templombelső legértékesebb darabja a pompás faragott szószék és a mellékoltárok. A templommal szemben megtekinthető az 1800-ban állított késői barokk szobor, melyet a városlakók „Szomorú Jézus”-ként ismernek.

A szolnoki séta másik különleges épülete a Tiszai hajósok terén található, romantikus-mór stílusú Szolnoki Galéria. A csipkézett falú, pompás kupolával díszített épület egykor zsinagógaként működött, azonban napjainkban történeti-, néprajzi-, régészeti-, képzőművészeti kiállításoknak, konferenciáknak, hangversenyeknek, egyéb múzeumi-, irodalmi rendezvényeknek ad otthont.

A kérészek szárnyát formáló, 444 méter hosszú Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd látványa felejthetetlen, mely az utóbbi évtizedben a város szimbólumává vált. Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja összeköti a belvárost a megyeszékhely rekreációs és sportközpontjának számító Tiszaligettel.

A közelmúltban megszépült neogótikus református templomot is érdemes körbejárni, melyet a szolnokiak a 28 méteres középső tornyán látható rézkakas okán, kakasos templomnak neveznek. Az ugyancsak egyedülálló, szabályos ötszög alaprajzú, vörös téglából emelt épület belső tere puritánságában is impozáns: a vörösfenyőből faragott szószék, a padsor, a karzat, az orgona a gótikát idézi, viszont a szépen ívelt fehér falak a nemes egyszerűséget, a letisztultságot, a reformáció szellemiségét hirdetik. Szomszédságában, a Tisza-parti sétányon, a város egyik legnagyobb és legmodernebb játszótere található, mely igazi gyerekprogramot kínál a megújult Tisza Parkban.

A közelben álló Szigligeti Színház eredeti, szecessziós teátrumra emlékeztető formáját 1991-ben kapta, és jelenleg felújítás alatt áll. A színház névadója Szigligeti Ede, akinek bronzszobra az épület Tisza felőli oldalán kapott helyet. Sétánk a barokk stílusú Verseghy parkon és a hazánk szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtáját felsorakoztató, páratlan látványt nyújtó Rozáriumon keresztül vezet, a Zagyva-hídon át a hajdani szolnoki vár területére. Ennek emlékére hamarosan átadásra kerül az egykori vár kaputornyát stilizáló látogatóközpont.

A Tisza és Zagyva folyók torkolatánál található Magyarország legrégebbi, 118 éves, ma is működő, 2020 őszén megújult művésztelepe, ahonnan a Zagyva-hídon át, a Megyeháza eklektikus stílusú épülete előtt elhaladva, visszajutunk a belvárosba. Az út egyenesen a város főterére, a Kossuth térre vezet, melyet olyan történelmi múltra visszatekintő épületek kereteznek, mint a Verseghy Ferenc Könyvtár, a megye teljes régészeti-, képzőművészeti-, néprajzi-, és történeti gyűjteményét bemutató Damjanich János Múzeum, valamint az 1884-ben épült, műemlék jellegű Városháza épülete.

Dunay Csilla