Let’s travel together.

Séta a Városligetben, kutyás élménypark és futókör

Ha a családdal, vagy csak a kutyával szabad levegőre, csodás környezetre vágyunk és nem akarunk a fővárosból messze menni, akkor csak a Városligetig kell kerékpározni, futni, vagy trolizni.

Ha kocsival megyünk, akkor a közelmúltban átadott mélygarázs ad helyet, a kerékpárosoknak a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitároló könnyíti a közlekedést. Menjünk hát és nézzük meg a Liget Budapest projekt keretében megújult botanikus kertet, az új kutyás élményparkot és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókört.

Az átalakítást ellenzők egyik érve volt: most akkor hol sétáltathatjuk a kutyáinkat? Nem kérdés már, mert egy újabb tematikus kutyás élménypark is elkészült. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki. Elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, és a tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalompályákkal. Vannak kombinált használatú ivókutak és padok, valamint tucatnyi kutyapiszok-gyűjtő is.

A Városligeti Futókör kapcsán többen is úgy gondolják, hogy végre a pesti oldalon is a margitszigeti futópályához hasonló futókör alakult. A kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett, az ízületeket kímélő rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágítást kapott. A fák között kanyargó, hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket, a nyomvonal mellett pedig számos ivókútat helyeztek el. A sportolók át is öltözhetnek a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözőiben.

A Nagyjátszótér a Városliget dél-keleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet. A központi elem egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

A városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek. Van 2 darab egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles-mászó komplexum, 10 földbe süllyesztett trambulin és hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal.

A játszótér szerkezetét úgy tervezték, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A külső részek felé haladva pedig a nagyobb gyerekek számára találhatóak attrakciók.

A Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Van itt egy Kneipp-ösvény, újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó patakrendszer, melyet forrás táplál, visszatértek továbbá a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is.

A megújult botanikus kertben mintegy 335 különböző fajtájú növényt ültettek el, több mint 35 ezer darabot. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyébe egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói funkciót kapott és szabadtéri biológia- és környezetismeret órákat is tarthatnak itt.

Most a legkedveltebb kirándulás helyszíne a Városliget, ahol akár egész napot is eltölthetünk

Bódi Ágnes