Let’s travel together.

Sízés itthon: tele vannak a pályák

Legutóbbi cikkünkben még a hazai sípályák nyitásáról írtunk, ma már arról számolhatunk be, hogy telítettek a sípályák.

Eplény – Intersport Síaréna

A beszámolók szerint nagyon is beindult az élet az eplényi sípályán, az elmúlt napok ideális körülményei miatt egyre több pályát tudtak megnyitni az eplényi síterepen. Hóágyúztak, természetes hó is esett, valamint a tartós hideg is segítette az újabb pályák megnyitását. Intersport Síaréna Eplényben: üzemel A1, A7, Q3, T1, T3 pályák, 4 felvonó, a Quattro síiskola Intersport kölcsönző. Folyamatosan üzemelnek az Audi e-tron és az Intersport ülőszékes felvonók is. Minden nyitva lévő tanulópályán üzemel a felvonó és 1-1 csákányos felvonó az A1-es és az A7-es pályán. A nyitva lévő 9 pályának és a rajtuk üzemelő 7 felvonónak köszönhetően, komolyabb várakozás nélkül hódolhatnak a csúszás örömeinek – közölte a Síaréna. A pályákról és felvonókról ITT található bővebb információ.

Kékestető

400 méter hosszan működik a sífelvonó a déli pályán, és a síoktatás és kölcsönzés is üzemel. A Kékestetőre vezető út teljesen járható! Kékestető Magyarország legmagasabb pontja: a csúcs 1014 méter. Innen indul Magyarország 2. leghosszabb lesiklópályája, és a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A lesiklópálya mindvégig enyhe lejtésű, így kezdő síelők, családok számára is kiválóan alkalmas.

Megfelelő hómennyiség esetén a pálya alsó végén található a buszforduló, a Veronika-réten, így a síelők választhatnak: vagy a felújított felvonóig síelnek (681 m) vagy a pálya végéig és busszal jönnek vissza a csúcsra. A teljes pálya kivilágított és hangosítással van felszerelve, amely megnöveli a síelt órák számát, illetve kellemesebb kikapcsolódást biztosít.Részletei ITT.

Bánkút

Fotók: Fehér Gyula

Fehér Gyula a Chernel Síklaszter elnöke arról számolt be, hogy 28-án, csütörtökön bejárták Szilvásvárad, Lillafüred egykor sípályáit. Bükkszentkereszten öt év után egy napra beindult a régi sílift. Néhány próbakört nem lehetett kihagyni. Bánkúton az összes sípálya nyitva, jelenleg 3 sílift üzemel, de várhatóan a hétvégére ennek száma bővül.

Az eddig nagyrészt technikai hóval működő öt síterep mögé csatlakozott január 27-én a Bükkben lévő Bánkút is. Köztudott, hogy itt eddig még nem valósulhatott meg az a technikai fejlesztés, mely a hópótlást biztosítaná.

Így az idei síszezon is csak a természetes hóesés után indulhatott meg. A szezon második napján érkeztünk a helyszínre, csodálatos napsütés, reggel -10 C. Hétköznap lévén nem voltak túl sokan, a sorban állás pár perces volt. A jelenlegi 30 cm hóhoz a közeli napokban tovább havazást várnak, így hamarosan akár fél méter fölé nőhet a hóréteg vastagsága. Bánkút klimatikus szempontból valószínűleg hazánk legjobb síterepe.

Állami, 100%-os támogatásból a síterep üzemeltetői felújították a Bánkúti Síházat és egy újabb hótaposó géppel bővítették az eszközállományukat. Az üzemeltetők reményei szerint hamarosan megvalósulhatnak a hópótlás technikai feltételei – mondta Fehér Gyula, akinek részletesebb beszámolója itt olvasható.

Visegrád – Nagyvillám sípálya

Nyitva: 9-19-óráig, az 1/A, 2/A alja, és ingyenes bébi pályákkal. Kölcsönző, síiskola, büfé működik. Friss hó van! Már 7 felvonó működik.

Mit kínálnak honlapjuk szerint?

  • Sífutó pálya az Erdei Művelődés Háza előtt (300 m) és a Kisvillámi turistaúton (2 km)
  • Szánkópálya a kezdőpálya mellett (150 m) illetve a D-i oldalon (300 m)
  • Ingyenesen használható sífutó és szánkópálya
  • Ingyenes, kiépített parkolási lehetőség
  • Korlátozott számú síléc bérelhető, ingyenes kötésbeállítás, szerszámok.

A Mátraszentistváni Sípark

Nyitva: 8:30-16:30-ig: 1,3,4,4B,5,5B,6,7,8 Panorámalift, B, C, D, E, F, G, H, V2, R. Síiskola, kölcsönző, hütte.

A Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re. A hat sípálya hossza összesen 4300 méter, s több mint 9 hektáros hegyi kaszálókon terül el.  A síközpont elsősorban a családi síelésre összpontosít, ezért a kék pályáktól kezdve a fekete lejtőkig mindenféle meredekségű terep megtalálható itt. Itt található többek között a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is. A lankás síterületen létesült egy síóvoda, melyhez tanulólift tartozik.

A síközpont gépkocsival problémamentesen megközelíthető, a folyamatosan bővülő parkolóiban közel 200 személyautó parkolhat közvetlenül a pályák mellett. Sátoraljaújhelyen a Zempléni Kalandpark területén 3 sípálya várja a sportolni vágyókat, 9-16 óráig nyitva van az 1-es pálya, 2 lift üzemel.

A nyitva tartó pályák hójelentése itt olvasható.

Bódi Ágnes