Let’s travel together.

Szamurájok és kardok a konyhában!

Világjáró Magazinunk 2019 decemberi számában a japán kultúráé a főszerep. Címlapon szereplő riportunkból megismerhetitek a leglátogatottabb tokiói és kiotói helyszíneket, illetve a kevésbé ismert – a vezetett túrákból általában kimaradó – hétköznapi látványosságokat is. Olvashattok Budapest egyik legjobb és autentikusabb japán étterméről és azt is megtudhatjátok mennyiben hasonlítanak egymásra a szamurájkardok és a mai profi séfek által használt konyhakések.
A Szamurájok és kardok a konyhában! Avagy hogyan együnk és mivel vágjunk japán módra című cikkünkből kiderül például, hogy a japán pengekészítés egyik központja, Sakai városa, ahol ma is ugyanúgy készítik a késeket, mint évszázadokkal ezelőtt. De azt is megtudhatjátok, hogy a profi séfeknek szánt 15-féle speciális késből, amit wabouchonak hívnak, mennyire van szükség egy olyan háztartásban, ahol sokra értékelik a jó minőségű vágóeszközöket. Mert azért Japánban sincs minden konyhán ennyiféle.

Hogy tanuljunk meg pálcikával enni – Pixabay.com

A kések és bárdok mellett azonban egy másik eszköz is főszerepet játszik a japán és az ázsiai étkezésben, ez pedig nem más, mint az evőpálcika. Aminek történelme érdekesebb és messzebb nyúlik vissza, mint amire először gondolnánk.

Fotók forrása: Fuji Restaurant / Furmint Photo / FerPho


Ha érdekelnek a további részletek, hogy hogyan kapcsolódhat össze a történelem és a gasztronómia, miket adott még hozzá Kína az ázsiai konyhakultúrához és hogyan tanulnak meg a japán kisgyerekek már egy éves korukban pálcikával enni, akkor lapozzátok fel a Világjáró Magazin 2019/159. Ahol régi és modern összeforr – Japán című lapszámát.  A magazinban olvashattok még York rémisztő vonzerejéről és a cornwall-i Eden Projekt alakulásáról is. A Világjáró Magazint és a korábbi lapszámokat megtaláljátok a WebShop-ban, ahonnan meg is rendelhetitek őket.