Let’s travel together.

Támogatják a szakmai szervezetek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szálláshely-szolgáltatókat összefogó hat legnagyobb szakmai szervezet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról – közölte az MTÜ az MTI-vel.

A közlemény szerint a stratégiai megállapodás aláírásával az MTÜ és a szakmai szervezetek célja a napi digitális statisztikai adatszolgáltatásra való áttérés támogatása, hiszen ez a turisztikai ágazat valamennyi szereplőjének érdeke. További célként fogalmazták meg, hogy minden magyarországi szálláshely az NTAK adatszolgáltatás révén közreműködjön a turisztikai szektor fehérítésében, a tisztességesen adózók védelme érdekében. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a hazai turizmus csak akkor válhat a jövő igazi húzóágazatává, ha a szálláshely-szolgáltatók is belépnek a digitális adatszolgáltatás rendszerébe.

Az aláíró szakmai szervezetek: a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Magánszállásadók Országos Szövetsége, a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, a Magyar Kempingszövetség, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége volt.

A közlemény emlékeztet arra: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019 júniusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy év végéig az összes hazai szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi, egyéb és magánszálláshely online szálláshely-kezelő szoftver segítségével, digitális kapcsolat útján, naponta statisztikai adatokat szolgáltasson.Az NTAK-on keresztül a NAV, a helyi önkormányzatok és a későbbiek folyamán a KSH is hozzáfér a számukra releváns, anonim adatokhoz.

A szállodák és a panziók már csatlakoztak, jelenleg a kempingek, üdülőháztelepek, közösségi, egyéb és magánszálláshelyek regisztrációja folyik 2019. december 31-ig. 2020. január 1-jétől így már teljessé válik a regisztrációra törvény által kötelezett szálláshely-típusok köre az új rendszerben, és a teljes hazai szálláshelyszolgáltatási szektorban megvalósul a digitális adatszolgáltatás. Az NTAK-ba adatot szolgáltatni képes, szálláshelykezelő-szoftverek meglétét, akár csak az adatszolgáltatást, a területileg illetékes jegyző ellenőrzi. Az MTÜ a maximum 8 szobával (16 férőhellyel) rendelkező szálláshelyek számára ingyenesen használható, netalapú szálláshelykezelő-szoftvert biztosít, ezzel is megkönnyítve a legkisebb szálláshelyek digitális adatszolgáltatását.