Let’s travel together.

Téli barangolás a „hírös” városban

Cifra palota, zöld az ablaka – ahogy a gyerekdal mondja, valóban zöldek az ablakai és bizony nagyon cifra a díszítése. De ez így van rendjén, hiszen a kecskeméti Cifrapalota a magyar szecesszió lenyűgöző példánya.

1902-ben Márkus Géza tervezte, Lechner Ödön stílusában. A homlokzati falsíkon színes majolika díszítést alkalmaztak, a népművészeti motívumkincs legszebb darabjait: tulipánokat, indákat, faleveleket ábrázoltak. A mázas homlokzatdíszeket és a tetőcserepeket itt is, mint a Városházánál, a Zsolnay porcelángyár készítette. Egykor üzletek, s a kereskedelmi kaszinó működött benne, ma a Kecskeméti Képtár.

Kecskemét igazi téli sétára való, a városközpont megannyi látnivalója tartalmas időtöltést kínál. A város szíve a Főtér, egyik nevezetessége a Városháza, amelyet éppen felújítanak. A beruházás keretében megújul a tető, a homlokzat-rekonstrukció során több mint ezer műkőelemet restaurálnak. Mindezekhez a magyar népművészet motívumkincsét használják. Érdekessége, hogy Lechner az akkoriban divatos gipszöntvényekkel szemben a kerámia időtállóbb, színekben gazdagabb, lemosható anyagot választotta.

A Városháza dísztermében Székely Bertalan freskói láthatók. A homlokzat közepén harangjátékot helyeztek el, amely napközben minden egész órakor többek között – a város híres szülöttje – Kodály Zoltán Háry-szvitjét játssza el, valamint a „Kecskemét is kiállítja” kezdetű népdalt.

A város főtere az 1910-es évek elején kapta jelenlegi arculatát,  amikor megépítették a szecessziós stílusú Újkollégiumot, a mai Református Iskolát és Középiskolát és a Luther-palotát, amelynek stílusa egyedi, benne az észak-német Jugendstil és a székelyföldi népi faépítészet elemei keverednek. Mindezek mellett a Nagytemplom uralja a teret, tornya hozzátartozik a város sziluettjéhez. A templom-külső a hazánkban ritka klasszicizáló, későbarokk építészet szép példája, vörösmárvány kapuja feletti szoborcsoport azt a jelenetet ábrázolja, amikor Jézus átadja Szent Péternek a mennyország kulcsait.

A tér harmóniáját kiemeli a Tudomány és Technika Háza, Kecskemét kulturális életének egyik központja, mely épület korábban a város neológ zsinagógája volt. Miközben megcsodáljuk a város jellegzetes középületeit, érdemes bekukkantani egy-egy kis mellékutcába, ahol szinte mediterrán kép fogad, macskaköves sikátorok, parányi terek romantikus hangulata várja a járókelőt. A családi program alapja, hogy kínáljunk a gyerekeknek is szórakozást.

A „hírös” város arborétuma szépen gondozott nagy kert, tematikus sétányokkal. Hatalmas, vadregényes arborétum ez, kilátóval. Változatos fái között néhány ritkaság is előfordul, mint az ámbrafa, tulipánfa, mocsárciprus. A másik kuriózum a Homokbányai skatepark, az extrém sportokat kedvelő fiatalok örömére: nem csupán deszkásoknak, BMX-eseknek és rollereseknek jó terep, hanem a köré épült kisebb létesítmények a kicsiknek is remek szórakozást kínál. Kifejezetten a bringásoknak van egy különböző lejtő- emelkedő- íves elemekből álló kültéri skatepark pálya, és egy BMX-pálya is.

Dunay Csilla Fotó: Szivós Levente