Let’s travel together.

Téli Mátra

A havas, téli Mátra lenyűgöző. A Mátrában található Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékestető (1014 m) és a Galyatető (965 m), melyeket ilyenkor igazán érdemes meglátogatni.

A téli Mátra rengeteg lehetőséget nyújt szórakozásra, sportolásra és kikapcsolódásra. A hegyek várják a kirándulókat, a természetbe vágyókat. Az Országos Kék turistajelzésen gyalog eljuthatunk Mátraházára és Kékestetőre. Itt megtalálható a neves Mátrai Gyógyintézet, mely „az ország első gyógyszállója”. Klimatikus adottságaiknál fogva főként légúti megbetegedésben szenvedőknek biztosít kiváló gyógyírt, ezen kívül rehabilitációs és egészségmegőrző egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítanak.

A síszezonra készül a kékestetői Sícentrum és a mátraszentistváni Sípark, ahol síelni, snowboardozni egyaránt lehet. Hóágyúzott, kezelt pályák, és színvonalas kiegészítő szolgáltatások (síkölcsönző, étterem, oktatás, snowboard funpark) várják a vendégeket. Újdonságnak számít a Sípark legmodernebb ülőszékes liftje. A havas téli Mátrában erdei sífutásra, túrasíelésre is van lehetőségünk.

A kirándulni, túrázni vágyók decemberben részt vehetnek a Mikulás túrán és a Szilveszteri éjszakai túrán a Kékes Turista Egyesület szervezésében, január végén a neves Téli Mátra Teljesítménytúrán és a februári Kiss Péter Emléktúrán.

Emellett a hótalp túra, a husky kutyaszán túra, az airbord túra is izgalmas élményt nyújthat, függően a hó mennyiségétől. Szánkótúrázhatunk is a High-Tech Sportok Bázisa segítségével Kékestető és Mátrafüred közötti, 7 km hosszú erdei downhill pályán.

A sportolás mellett ajánljuk még a gyöngyösi Mátra Múzeumot. Itt található hazánk második legnagyobb természettudományi kiállítása a híres mamutcsontvázzal. Továbbá érdemes ellátogatni a város Fő terére, melynek közepén a Szent Bertalan templom áll.  Október közepén nyílt meg a templomtorony csúcsán a kilátó, ahonnan a város mellett a közeli Sár-hegy és a Mátra is szépen kirajzolódik. A templom kincstára Magyarország második legjelentősebb egyházi kincstára, ahol miseruhákat, könyveket, ötvös műtárgyat, középkori kelyhet őriznek. A Ferences Műemlékkönyvtárat és kolostort valamint a Huszár Lajos Éremtárat se hagyjuk ki a látnivalók sorából.

Mátrai borok iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan a Farkasmályi Pincesor. A gyöngyösi Tourinform iroda borshopjában pedig széles választékból lehet vásárolni helyi termelők boraiból. Az aktív programokban megfáradt kirándulók kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket.

Decemberben vár a mesés a gyöngyösi Advent, a Fő téren és a Belváros téren. Gyertyagyújtás, mindenki karácsonyfájának díszítése, kézműves- és ajándékvásár, tepertősütő verseny, forralt borok.

A mátrai feltöltődés nem lenne teljes hegyi wellness nélkül. A testnek és léleknek is jár a pihentető kényeztetés, melyet a mátrai szállásokon megtalál, legyen szó magánszállásról vagy akár 4 csillagos szállodáról.

További programok, információk találhatóak a térségről a www.gyongyos-matra.hu honlapon. Ugyanitt szálláshelyekről, éttermekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.
Programok:
Január 25. Téli Mátra Teljesítménytúra: Mátrafüred, Hanák Kolos Turistaegyesület, +3630/244-1867, www.matraberc.hu
Február 22. Kiss Péter Emléktúra a Mátrában: Sástó, Hérics TTSE, +3670/596-7776, www.herics.hu