Let’s travel together.

Új öko- és aktív turisztikai térség kerülhet fel a hazai turizmus térképére? Tamási már nemcsak fürdőváros

A többnapos aktív feltöltődésre vágyók új felfedezettje lehet Tamási és környéke, a Balatontól mindössze félórányi autóútra fekvő Tolna megyei térség, amely mint önálló ökoturisztikai desztináció kerülhet fel a hazai turizmus térképére. – derül ki az Innotime Hungary Kft. legújabb országos online kérdőíves kutatásából.

Az eddig leginkább gyógyvizes termálfürdőjéről híres város az elmúlt hónapokban egy másik arcát is megmutatta a közösségi médiában, és eszerint legalább olyan erős és kívánatos attrakciókkal bír aktív, ökoturisztikai és kulturális turisztikai szempontból is. A fejlesztések az utazóközönség figyelmét is felkeltették, és egyre többen akarják nyitás után felfedezni az egykor az Esterházy hercegek által is kedvelt vidéket akár többnapos kirándulás keretében.

Ezt igazolja vissza az Innotime Hungary Kft. 2021 tavaszán lezajlott országos online kérdőíves kutatása, amely azon túl, hogy támpontot jelentett a helyi turisztikai kínálat újragondolására és egy vonzó öko- és aktív turisztikai kínálat kialakítására, az online térben érezhető –Tamásira és térségére irányuló – figyelem valós feltérképezését is szolgálta.

A felmérésben 1038-an vettek részt. A válaszokból kiderül, hogy sokan korábban még nem jártak a tolnai településen (79%), de a felmérésnek sikerült felkeltenie az érdeklődésüket iránta. Tamási élményígéretei közül leginkább a fürdő, a táj és a kirándulási, túrázási lehetőségek adják az utazási hajlandóság alapját. Azok közül, akik már jártak Tamásiban (21%), eddig legfeljebb egy napot szántak a településre gyógy- és élményfürdőzés céljával. Felismerve a kínálat sokszínűségét a jövőben hosszabb tartózkodással terveznek, amely az esti programok megélésére is lehetőséget ad. Ezek közül magasan kiemelkedik a helyi termékek, a gasztronómia és/vagy a borok megismerése, amelyre rá tudnak építeni kínálatukkal a helyi éttermek is, ha a térség hagyományos sváb ételeit teszik az étlapra.

Az aktív turizmus nyújtotta lehetőségek közül elsősorban a természetjárás és kerékpározás keltette fel a figyelmet. Tamási jelzett túraútvonalait és kiépített tanösvényeit a válaszadók szervezett vagy egyéni formában egyaránt felfedeznék, mint ahogy a települést átszelő és a szomszédos falvak látnivalóit érintő kerékpárútvonalakat is – leginkább saját biciklivel. Azonban annak ellenére, hogy a várost körülölelő Miklósvári Parkerdőben a 18. századra visszanyúlóan kultikus hagyományai vannak a vadászatnak, a megkérdezettek inkább csak az ehhez kapcsolódó kultúrtörténeti programok iránt érdeklődnének. Ugyanígy a horgászatot is megelőzik a környező települések várainak, kastélyainak, múzeumainak és a Dám Pont Látogató Központnak a felkeresése. Utóbbit a válaszadók 84 %-a mindenképp meglátogatná, hogy megismerkedjen Tamási épített és kulturális értékeivel.

Az aktív turisztikai programokat a kitöltők 69 %-a szívesen összeköti melegvizes fürdőprogrammal, 23 %-uk pedig a fürdő kínálatától függően tervez. Jó hír számukra, hogy a legfiatalabb – 2020-ben egyedüliként minősítést szerzett – gyógyfürdő a szolgáltatásai folyamatos frissítése mellett 2022-től megújult szabadtéri résszel, többek között csúszdaparkkal várja a vendégeit.

Az utazás időtartamának tekintetében legtöbben a 2-3 napos utazásra vállalkoznának, ami akár egy hétvége, vagy hosszú hétvége alatt eltölthető. Rövidebb, egy napos kirándulásra a 24 év alattiak érkeznének nagyobb számban, míg hosszabb, egy hetet is meghaladó utazásra pedig az 55 év felettiek.